Ordonanța lui Tudorel Toader, pentru anularea sentințelor date de completurile ilegale de cinci judecători, este criticată dur

Ministrul Justiției este dur criticat după ce a propus ordonanța de urgență pentru anularea sentințelor date de completurile ilegale de cinci judecători ai Înaltei Curți. "Este cras neconstituțional ce vrea să facă Tudorel Toader", a declarat președintele Klaus Iohannis. Iar procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține că o asemenea ordonanţă nu poate schimba retroactiv decizii judecătorești definitive.

22 Ianuarie 2019, 18:33 (actualizat 22 Ianuarie 2019, 21:19) |
Ordonanța lui T. Toader, criticată dur
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aflat în Germania, președintele Klaus Iohannis a criticat dur ordonanța de urgență inițiată de ministrul Justiției pentru suspendarea sentințelor date de completurile de cinci judecători. Și a declarat că, de fapt, social democrații caută soluții pentru politicienii lor cu probleme penale.

Klaus Iohannis, președintele României: "Chestiunea este cras neconstituțională. Legea nu poate să acționeze retroactiv. Vă imaginați, dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar putea schimba întreg trecutul statului".

Și procurorul general al României spune că legile penale nu pot fi aplicate retroactiv, iar hotărârile judecătorești au putere de lege.

Augustin Lazăr, procurorul general al României (preluare Digi 24): "Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege. Toată lumea trebuie să aibă încredere în ele și cine își va asuma această răspundere va trebui să analizeze neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze faptul că deciziile CCR dispun pentru viitor".

Hotărârile luate de judecători ar fi fost aceleași, indiferent dacă membrii completurilor ar fi fost trași la sorți sau nu, pentru că judecata se face după probele din dosar, consideră judecătorul Cristi Dănileț.

Cristi Dănileț, judecător: "Acum, faptul că, în trecut, unii judecători au fost traşi la sorţi şi alţii nu au fost traşi la sorţi, aceasta nu ar trebui să aibă niciun fel de incidenţă asupra soluţiei. Practic, există o şansă extrem de mare ca o persoană condamnată deja definitiv, prin rejudecare, să obţină aceeaşi soluţie de condamnare".

Oficialii Comisiei Europene au transmis că urmăresc îndeaproape evenimentele legate de o posibilă ordonanță privind reluarea proceselor.

Comunicatul Comisiei Europene: "Preşedintele Juncker a fost cât se poate de clar în problema unei posibile amnistii în cursul recentei sale vizite la Bucureşti. Aşa cum Comisia a mai spus în repetate rânduri, este esenţial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupţiei".

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România amintește însă de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la un proces echitabil. Și consideră că trebuie rejudecate toate hotărârile pronunțate din 2014 până în 2018 de completuri de 5 judecători, declarate ilegale de Curtea Constituțională a României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI