Ordonanță de urgență pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții. Analiștii economici au rezerve că fondul va contribui la dezvoltarea României

Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Investiții. A fost adoptată o ordonanță de urgență, după ce proiectul de lege în același sens fusese declarat neconstituțional. Nu s-a stabilit ce companii vor intra în componența fondului și cum va funcționa propriu-zis. Premierul spune doar că e necesar pentru dezvoltarea economiei țării.

15 Noiembrie 2018, 20:20 (actualizat 15 Noiembrie 2018, 20:28) |
Încă o încercare pentru Fondul suveran
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Fondurile suverane de investiții vor putea să investească în proiecte de infrastructură, dar și în start up-uri sau alte companii private, care ulterior să aducă profit. Vor putea să cumpere sau să vândă acțiuni, fără să țină cont de limitele impuse de alte reglementări.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice: "Fondurile vor fi administrate în sistem dualist, de către un consiliu de supraveghere și un directorat. Aceștia trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție: expertiză în domeniul financiar-bancar, experiență în administrarea de societăți, integritate profesională, bună reputație".

Însă primii membri ai Consiliului de supraveghere vor fi numiți de Ministerul de Finanțe, pentru maximum 18 luni. E una dintre îngrijorările opoziției, care spune că va contesta și această ordonanță la CCR.

Analiștii economici au rezerve că fondul va contribui la dezvoltarea României, așa cum susțin cei de la putere.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: "Am convingerea că va fi un instrument puternic pentru dezvoltarea economică și pentru promovarea capitalului românesc".

Dragoș Cabat, analist economic: "Fondurile suverane au fost create în ţările unde există nişte resurse foarte mari de bani ale statului, în special din producţia de petrol şi gaze. (…) Noi sperăm acum din Marea Neagră să avem nişte venituri din gaze, dar nu este nici pe departe o certitudine".

Banii pe care fondul ar urma să-i investească vor fi luați de la companiile profitabile la care statul are acțiuni.

Inițial erau 33 propuse, multe din domeniul energiei, dar și CFR sau Poșta Română, cu pierderi istorice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI