Ordonanță de urgență pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții. Analiștii economici au rezerve că fondul va contribui la dezvoltarea României

15 noiembrie 2018, 20:20

Fondurile suverane de investiții vor putea să investească în proiecte de infrastructură, dar și în start up-uri sau alte companii private, care ulterior să aducă profit. Vor putea să cumpere sau să vândă acțiuni, fără să țină cont de limitele impuse de alte reglementări.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice: „Fondurile vor fi administrate în sistem dualist, de către un consiliu de supraveghere și un directorat. Aceștia trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție: expertiză în domeniul financiar-bancar, experiență în administrarea de societăți, integritate profesională, bună reputație”.

Însă primii membri ai Consiliului de supraveghere vor fi numiți de Ministerul de Finanțe, pentru maximum 18 luni. E una dintre îngrijorările opoziției, care spune că va contesta și această ordonanță la CCR.

Analiștii economici au rezerve că fondul va contribui la dezvoltarea României, așa cum susțin cei de la putere.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „Am convingerea că va fi un instrument puternic pentru dezvoltarea economică și pentru promovarea capitalului românesc”.

Dragoș Cabat, analist economic: „Fondurile suverane au fost create în ţările unde există nişte resurse foarte mari de bani ale statului, în special din producţia de petrol şi gaze. (…) Noi sperăm acum din Marea Neagră să avem nişte venituri din gaze, dar nu este nici pe departe o certitudine”.

Banii pe care fondul ar urma să-i investească vor fi luați de la companiile profitabile la care statul are acțiuni.

Inițial erau 33 propuse, multe din domeniul energiei, dar și CFR sau Poșta Română, cu pierderi istorice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, vrea înarmarea inspectorilor ANAF