Ordonanța de urgență pentru măsurile din energie va fi adoptată în ședința de guvern de joi, a anunțat premierul Ciucă

Nicolae Ciucă  - ședință de guvern
Nicolae Ciucă - ședință de guvern
31 august 2022, 10:57

Ordonanţa prin care facturile la energie sunt compensate încă un an, iar companiile din energie sunt supraimpozitate şi se introduce prin lege o taxă de solidaritate va fi discutată jo în şedinţa de Guvern. După săptămâni întregi de contre între PNL şi PSD, se bat în cuie măsurile care vor proteja populaţia de facturile uriaşe pentru încă un an.

Ordonanța care menține schema de sprijin pentru populație și IMM-uri va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din energie. Vor fi, de asemenea, prevăzute amenzi pentru firmele care nu trimit în maximum o lună documentele pentru decontare. Aceste sancțiuni nu există acum.

Ca element de noutate – apare noțiunea de preț de referință care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate deschis la Ministerul de Finanțe de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice.

Compensarea și plafonarea facturilor se vor prelungi pentru încă un an, iar diferența dintre prețul real și cel din factura va fi în continuare suportată de stat. Asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să simtă, la iarnă, explozia prețurilor din facturi.

Încă de săptămâna trecută, ministrul Energiei a anunțat că Executivul ia în calcul o impozitare a întregului lanț – de producție, intermediere și furnizare. Aceasta ar putea fi de 80 sau chiar de 100%, procentul va fi stabilit în ședința comitetului de specialiști în energie și finanțe. Prin modificarea ordonanței care e acum în vigoare, producătorii de energie ar putea fi puși să prezinte o strategie pe 4 ani, iar ANRE ar putea stabili valoarea maximă a prețului mediu ponderat.

Ministrul Energiei i-a prezentat premierului și planul pentru iarnă, modul în care statul va gestiona resursele energetice și ce costuri implică. În ședința de Guvern de joi va fi dezbătută ordonanța care prelungește măsurile de compensare până anul viitor.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ar fi trebuit ca această ordonanță de urgență să fie adoptată până la data de 1 septembrie, pentru ca apoi să intre în vigoare.

Practic, prin această ordonanță, va fi introdus un preț de referință, va fi limitată marja de profit, iar compensarea va fi graduală. Ca o noutate, va fi introdusă o taxă de solidaritate, iar banii colectați din această taxă vor fi virați într-un fond de solidaritate constituit la ministerul finanțelor.

Aceste măsuri care sunt în vigoare vor continua până la 23 august 2023 – compensarea și plafonarea se vor menține, iar diferența dintre prețul real și cel de pe factură va fi subvenționată de stat la fel ca până acum, pentru ca românii să nu simtă nicio creștere a prețului la energie și la gaz.

De asemenea, va fi o impozitare de 80% sau de 100% pentru toți cei care sunt parte din lanțul de vânzare, adică pe tot lanțul producător – furnizor – intermediar.

Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (…) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea Ordonanţei de guvern privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie”, a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.

Premierul a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022-2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la Ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.

Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022-2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la Ordonanţa de Urgenţă prin care compensăm preţurile la energie”, a explicat Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că planul pentru iarnă a fost finalizat.

Am primit forma finală a Programului de iarnă, este finalizat. Acum, colegii din Ministerul Energiei pun sub forma actului normativ în aşa fel încât dumneavoastră să-l aveţi în cursul zilei de astăzi, aşa cum aţi solicitat şi la cancelaria dumneavoastră şi să-l aprobăm, dacă este avizat în timp util, chiar săptămâna viitoare„, a menţionat Popescu.

El a spus că Ministerul Energiei urmează ca, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE, să finalizeze joi Ordonanţa privind energia.

Referitor la Ordonanţa de Urgenţă, sigur că, împreună cu colegii de la Ministerul de Finanţe, cu cei de la Autoritatea de Reglementare – pentru că avem de finalizat problema acelei impozitări pe tot lanţul de de producţie şi comercializare a energiei electrice, va trebui să finalizăm şi, evident, mâine, aşa cum aţi spus, să prezentăm în cadrul Comitetului forma finală„, a adăugat ministrul Energiei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

1 septembrie, termen limită pentru soluții în criza energetică. Deocamdată, niciun document concret. Suprataxarea întregului lanț pe energie – ipoteză de lucru. Problema: la ce minister se vor duce încasările

De la suprataxa pe energie la fond de solidaritate în energie. Ipoteze de lucru pentru protejarea populației și a economiei. PSD vrea decizie rapidă, PNL nu se grăbește

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite