Ordonanța care modifică Legile justiției împarte în două scena politică. Parlamentarii Puterii promit o dezbatere amplă

15 octombrie 2018, 14:33

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, este de părere că trebuia o discuție mai amplă pe acest subiect și avertizează că în Parlament va exista o dezbatere serioasă când proiectul va ajunge la Comisia Juridică.

Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice din Senat: „Dacă era inițiată o discuție pe marginea acestor legi, de săptămâna trecută, cu membrii CSM, în comisia special constituită, probabil nu era nevoie să avem un text vineri și să trecem în guvern, astăzi, un alt text, îmbunătățit. Nu cere Comisia de la Veneția ordonanță de urgență, cere clarificări, ca și, de altfel, partenerii de la Bruxelles, nu cer ordonanță de urgență. Cer să spună, de exemplu, la pensia de 20 de ani, impactul. E o măsură bună, nu e o măsură bună – este la aprecierea noastră, e o chestiune de suveranitate. Orice OUG ajunge, în final, în Parlament. Și Parlamentul se pronunță numai cu privire la textele supuse dezbaterii, dar și cu privire la consecințele din momentul intrării în vigoare a unei OUG. Nu numai că putem să amendăm un text, dar putem să spunem ce se întâmplă cu consecințele din momentul intrării în vigoare – lucruri care pot fi menținute, anulate, amendate. Este complet ineficient să crezi că un text adoptat de Guvern va ieși din Parlament fără dezbatere”.

Liderul senatorilor PSD așteaptă să vadă exact care au fost argumentele ministrului Tudorel Toader.

Șerban Nicolae, senator PSD: „Eu vedeam doar două chestiuni foarte urgente: cea legată de anii de vechime pentru pensionare, ceea ce nu era problema parlamentarilor, nu noi am produs reducerea acestei durate, n-am avut vreun interes să scădem de la 25 la 20, tot din sistem a venit această propunere. Eu oricum mă pronunț odată cu legea, în Parlament”.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o discuție cu ministrul Justiției înainte ca ordonanța să ajungă pe masa Guvernului şi a văzut textul actului normativ înainte de adoptare. În opinia acestuia, Tudorel Toader a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: „Cred că peste tot e normal să lucreze oameni care au deja acumulată o bună experiență profesională, și nu persoane care își fac ucenicia, ca să zic așa, pe dosare complicate”.

Opoziția consideră că aceste modificări vor afecta imaginea țării în fața partenerilor externi și îl acuză pe Tudorel Toader că nu a ținut cont de recomandările experților. Liberalii iau în calcul sesizarea Avocatului Poporului.

Ludovic Orban, președinte PNL: „Această minciună pe care o servește opiniei publice actualul guvern, că ordonanța este făcută pentru a include, în Legile justiției, punctele de vedere formulate de Comisia de la Veneția, nu va ține nici în fața cetățenilor români și nici în fața instituțiilor europene și care va agrava raportul care va fi adoptat de Comisia Europeană privind MCV”.

Dan Barna, președinte USR: „Prin aceste noi praguri, 10 ani pentru a putea fi delegat la DNA și 15 ani pentru a putea fi numit procuror-șef deschide perspectiva de a fi scoși din dosare exact procurorii care au anchetat aceste dosare, inclusiv dosarul d-lui Dragnea, tocmai din dorința aceasta de a sabota procesul, asta e, de fapt miza”.

Comisia de la Veneţia va adopta în ședința de la sfârșitul acestei săptămâni o opinie cu privire la amendamentele aduse Legilor justiției, însă Guvernul a adoptat ordonanța pe baza raportului preliminar din iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă