Ordonanța 114, la un pas de modificare. Președintele ALDE are alternative pentru prețurile din energie și taxa pe bănci

17 februarie 2019, 18:23

Efectele ordonanței sunt văzute diferit și în interiorul Coaliției. Președintele ALDE crede că, în loc de o plafonare a prețurilor la producătorii din domeniul energiei, ar fi mai bine să se acorde subvenții consumatorilor vulnerabili.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Au apărut o serie de efecte colaterale pe care, în discuţiile pe care le-am avut cu industria din zona energiei, le-am sesizat şi am discutat şi cu prim-ministrul doamna Dăncilă, care și dumneaei ne-a spus că i se pare că această taxă de 2% pentru companiile din energie va avea efecte defavorabile”.

Liderul ALDE crede că și băncile ar trebui taxate în funcție nu de ROBOR, ci de diferența dintre dobânda cerută la credite și cea oferită la depozite. Sunt precizări pe care Tăriceanu le face după ce ministrul de Finanțe a reclamat presiuni pentru modificarea Ordonanței.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, preluare Digi 24: „Dar nu trebuie să plecăm de la ideea că trebuie modificată. Dacă va fi vreun motiv care să aducă un plus pentru români, cu siguranţă, suntem deschişi la orice fel de propunere. Până atunci, cei care speră să nu mai spere că speră degeaba”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Între mine, noi de la ALDE, şi domnul Teodorovici este o diferenţă de viziune şi de abordare. El are o abordare socialistă, etatistă, noi avem o abordare liberală şi care este specifică economiei de piaţă”.

În urmă cu peste o săptămână, și premierul a dat de înțeles că ordonanța va fi modificată.

Premierul Viorica Dăncilă (preluare Antena 3): „Nu trebuie să mergem pe ideea că întotdeauna avem dreptate, poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie. Nu pot să vă spun ce vom proroga și ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuție foarte detaliată”.

Mâine, ministrul Finanțelor și guvernatorul BNR se vor întâlni din nou pentru a vedea ce soluții de modificare a Ordonanței în privința taxei bancare au găsit experții celor două instituții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite