Ordinul lui Ceaușescu are consecințe și azi. Bucureștiul e într-o situație mai grea decât în 1977

4 martie 2023, 20:32

După cutremurul din 4 Martie 1977, Nicolae Ceauşescu a fost filmat pe şantierele din Capitală.

Securitatea a alimentat mitul că dictatorul era preocupat de soarta populaţiei şi de siguranţa clădirilor. Însă, după numai patru luni, în 4 iulie 1977, Nicolae Ceuşescu i-a convocat într-o şedinţă pe inginerii, arhitecţii şi construcţii care se ocupau de consolidări şi le-a dat ordin ca toate consolidările să înceteze.

Ca să fie în siguranţă, Ceauşescu s-a mutat la Snagov. Însă în drumul său vedea Bucureștiul în şantier şi începuse să îl deranjeze. Pe 4 iulie 1977 i-a convocat pe toți șefii de proiecte, miniștri, directorii de instituții, la Comitetul Central. Printre ei era și inginerul Gheorghe Ursu, şef de proiect de consolidare la blocul Patria/ARO, de pe Bulevardul Magheru. Gheorghe Ursu a fost atât de indignat de ordinul lui Ceauşescu încât s-a înregistrat şi a trimis protestul său la Radio Europa Liberă.

Ce spunea dizidentul Gheorghe Ursu: La un moment dat, zice Ceauşescu cu o duritate grozavă, s-au făcut mari greşeli în reparaţii, aţi pus Capitală la pământ, aţi făcut mai mult rău, voi ăştia, proiectanţii, decât a făcut cutremurul, aţi scos din funcţiune magazine. La 23 August Capitala să fie curată, să se facă reparaţii unde este nevoie, unde este un stâlp rupt să facem acolo ceva. (Sursă: Arhiva Radio Europa Liberă)

Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu: Nu s-a consolidat nimic şi trebuie să fie clar lucrul acesta. Tata a încercat să o spună atunci prin intermediul Radio Europei Libere şi de aici i s-a tras moartea. Mii de vieți omenești pot fi pierdute, asta declara și tata și la interegatorii și încercau să-l convingă să renunțe.

Multe clădiri din centrul Capitalei păstrează şi astăzi urmele intervenţilor făcute de mântuială în 1977: stâlpi consolidaţi doar până la etajele 1 sau 2, fisuri văruite la care au apărut infiltraţii.

Matei Sumbasacu, fondator RI-Rise Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic: Suntem într-o situație mai rea. Vorbnim de 3 – 4 mii de clădiri în București care ar avea nevoie de consolidări urgente, pentru evitarea unui colaps în cazul unui seism.

În arhivele Securităţii au rămas consemnate multe avarii grave apărute după sistarea consolidărilor: stâlpi şi scări interioare prăbuşite, chiar şi la o clădire de lângă Comitetului Central al PCR. Aşa cum avertizase Gheorghe Ursu. Dar totul a fost ţinut secret.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite