Ordinul antiimigraţie semnat de Donald Trump, blocat parţial de un judecător federal. Proteste pe aeroporturile din SUA

29 ianuarie 2017, 12:16

Un judecător federal din New York a suspendat deportările impuse de ordinul antiimigraţie semnat de preşedintele Donald Trump. Judecătorul a luat decizia în urma unei plângeri depuse de avocaţii unei organizaţii pentru drepturi civile.

Procurorii generali din mai multe state americane discută înaintarea unor plângeri în justiţie împotriva ordinului preşedintelui SUA.

Pe aeroporturile din New York, Washington, Chicago sau Los Angeles, mii de americani au protestat faţă de ordinul antiimigraţie.

De la semnarea ordinului, aproximativ 200 de oameni au fost opriţi pe aeroporturile americane sau li s-a refuzat îmbarcarea spre SUA. Au fost cazuri în Olanda, Egipt şi Canada. Ordinul a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă.

Potrivit documentului Protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite”, timp de 3 luni nu se mai emite niciun fel de viză cetăţenilor din şapte state musulmane din Africa şi din Orientul Mijlociu: Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.

(w500) 7 ţări c

Instrucţiunile Departamentului de Stat arată că interdicţia timp de 90 de zile li se aplică şi celor cu cetăţenie dublă, dacă sunt şi cetăţeni ai uneia dintre cele şapte ţări.

Cea mai drastică măsură îi vizează pe sirieni, care nu vor mai fi admişi în SUA pe o perioadă nedeterminată, până la observarea unei remedieri a situaţiei, după cum a spus preşedintele Trump.

Este afectat chiar şi personalul navigant. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), a anunţat că echipaje din cele 7 state nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite.

Reuters comentează pe marginea confuziei generate la nivelul a companiilor aeriene şi dificultăţile cu care se vor confrunta unii operatori din cauza programului personalului navigant.

IATA a fost informată că decretul nu se aplică persoanelor din cele şapte state care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, aşa-numita ‘carte verde’. Dar un purtător de cuvânt al departamentului pentru Securitate Internă le-a declarat jurnaliştilor că cei care deţin ‘cartea verde’ şi provin din cele şapte ţări trebuie să verifice la consulatele americane dacă pot reveni  pe teritoriul Statelor Unite.

(w620) Mesajul lu

Ţara noastră are nevoie de frontiere puternice şi de controale în exces ACUM. Priviţi ce se întâmplă în întreaga Europă şi, în fapt, în întreaga lume – o dezordine oribilă”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

Ordinul lui Donald Trump, criticat de lideri străini

Premierul canadian Justin Trudeau a reacţionat şi a spus că ţara sa este pregătită să-i primească pe cei refuzaţi de americani.

Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că nu sunt ‘justificate’ restricţiile de imigrare în SUA pentru rezidenţii din şapte ţări musulmane. Guvernul german ‘va examina consecinţele’ acestei interdicţii pentru cetăţenii germani cu dublă cetăţenie şi care sunt afectaţi de aceste măsuri ale SUA, a menţionat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

Iranul a anunţat că, în acest caz, va aplica principiul reciprocităţii. Ministerul iranian de Externe precizează că măsura rămâne în vigoare până când SUA vor ridica interdicţia în baza căreia cetăţenii iranieni nu pot intra pe teritoriul SUA.

Subiectul a fost abordat de Donald Trump într-o serie de convorbiri telefonice avute cu mai mulţi lideri, inclusiv Valdimir Putin. Potrivit comunicatelor oficiale, cei doi au convenit ca lupta împotriva terorismului să fie o prioritate în relaţiile bilaterale, dar au abordat şi chestiuni legate de situaţia din Ucraina şi prograul nuclear iranian.

Donald Trump a vorbit la telefon şi cu liderii Japoniei, Franţei, Germaniei şi Australiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite