Covasna: Digul de apărare din Căpeni a rezistat viiturii de pe Olt, dar pericolul de inundații se menține

Digul de apărare din Căpeni, județul Covasna, a rezistat viiturii de pe râul Olt, dar pericolul de inundații se menține, pentru ce se anunță noi ploi. Din cei 300 de oameni care ar fi trebuit evacuați, puțini au acceptat să-și abandoneze casele. Până acum, drumul județean și mai multe terenuri agricole au fost inundate. Prezent la Căpeni, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că este important ca cetăţenii să conştientizeze faptul că trebuie să fie duşi într-o zonă de siguranţă. În zonă a fost și secretarul de stat Raed Arafat.

15 Martie 2018, 07:48 (actualizat 16 Martie 2018, 08:57) |
Fără apărare în fața inundațiilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Debitul Oltului a crescut foarte mult miercuri seară în zona localităţii Căpeni din Covasna. Autoritățile au constatat că apele vor depăși înălțimea digului și au decis evacuarea oamenilor din casele care erau în pericol de a fi inundate. Însă puţini săteni au fost dispuși să-și lase casele și să meargă la Baraolt. Nici măcar Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, nu a reuşit să-i convingă pe localnici să se retragă preventiv în loc sigur. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi secretarul de stat Raed Arafat au evaluat situația la fața locului.

Hidrologii au anunțat un nou cod portocaliu de inundații pe râul Olt, în județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu.

ACTUALIZARE 20.00 Doar 26 de persoane au acceptat să plece din localitatea Căpeni. Ceilalți au vrut să rămână să-și păzească gospodăriile. Mulți dintre ei au semnat un document prin care și-au dat acceptul de a rămâne. Dacă situația se va înrăutăți, oamenii ar putea fi evacuați forțat doar prin decizia comitetului pentru situații de urgență de la nivel local.

ACTUALIZARE 19.00 Pericolul nu a trecut încă. Reporterul Vlad Ungar a stat de vorbă cu oamenii din Căpeni care au spus că le-ar fi fost foarte greu să meargă la școală și la căminul cultural, unde ar fi trebuit să se adăpostească. Așa că, ajutați de pompieri și de jandarmi, și-au înconjurat gospodăriile cu saci cu nisip pentru ca apa să nu poate ajunge.

ACTUALIZARE 18.00 Situaţia în satul Căpeni din judeţul Covasna, afectat de inundaţiile din ultimele zile, s-a stabilizat, a fost stopată deversarea digurilor, însă riscul de cedare a acestora rămâne în continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune internă, informează joi seară Administraţia Naţională 'Apele Române' (ANAR).

Potrivit sursei citate, joi la ora 13:00, cotele râului Olt erau în scădere iar la staţia hidrometrică Podu Olt se înregistra o cotă de 477 cm (CI+27cm), la staţia hidrometrică Feldioara 418 cm (cu 2 cm sub cota de inundaţie) şi la staţia hidrometrică Hoghiz 466 cm (CI+16 cm).

'În momentul de faţă, situaţia în zona critică s-a stabilizat, măsurile întreprinse de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna împreună cu echipele ISU şi membrii CLSU Baraolt (supraînălţarea şi consolidarea digurilor cu saci de pământ) au condus la stoparea deversării digurilor, dar riscul de cedare a acestora rămâne în continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune internă (infiltraţii prin şi pe sub corpul digului). S.G.A. Covasna a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea unui pod pe DJ 131B', se precizează într-un comunicat al ANAR citat de Agerpres.

ACTUALIZARE  17.15 Drumul județean care duce către orașul Baraolt este în continuare acoperit de ape, a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 17.00. În satul Câmpeni doar 36 dintre cele 300 de persoane care ar fi trebuit evacuate de urgență au ales să-și părăsească locuințele. Ceilalți oameni au spus că vor rămâne în gospodăriile lor, în ciuda pericolului.

ACTUALIZARE Hidrologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de inundații pentru râul Olt, în județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu, valabilă până vineri la ora 12.00.

ACTUALIZARE Premierul Viorica Dăncilă a făcut, joi, un apel la localnicii din satul Căpeni, județul Covasna, care nu doresc să-şi părăsească gospodăriile expuse în aceste zile la inundaţii să respecte instrucţiunile date de către autorităţi şi a precizat că MAI este pregătit în acest moment şi pentru o evacuare forţată a oamenilor, pentru ca acestora să nu le fie pusă în pericol viaţa. Sunt afectate 31 de localități din 13 județe, a declarat premierul, trei drumuri naţionale şi peste 350 de gospodării. „Prefecţii şi autorităţile din judeţele Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui au acţionat în toată această perioadă şi vor rămâne în continuare concentraţi pentru a realiza intervenţii în sprijinul populaţiei dacă va fi necesar", a mai declarat Dăncilă.

 

ACTUALIZARE Ministrul de Interne, Carmen Dan, împreună cu șeful DSU, Raed Arafat au evaluat situația din Covasna. "Nu am ieșit din zona de risc și nici din situația critică" a declarat Carmen Dan. "Specialistul de la Apele Române a prezentat diferite posibile scenarii, motiv pentru care am dorit să discutăm cu autoritățile locale. Cea mai mare problemă a fost conștientizarea populației că se află într-o zonă de risc".

„Putem lua și măsura evacuării forțate dacă situația o cere. Decizia o poate lua primarul și prefectul. Pentru mine a fost important să mă asigur că oamenii cunoasc procedurile” a mai declarat Carmen Dan. Urmează o nouă perioadă cu ploi, până duminică seara.

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi secretarul de stat Raed Arafat au ajuns în zonele afectate de inundaţii, cu un elicopter al MAI. “Este foarte important ca oamenii să conștientizeze că sunt într-o zonă de risc, iar principala noastră preocupare este să-i punem la adăpost” a declarat ministrul Carmen Dan.

 

ACTUALIZARE În partea stângă a pârâului Căpeni sunt 30 gospodării aflate în pericol. Ioan Deneș, ministrul Apelor, a stat de vorbă cu localnicii din această zonă și a încercat să-I convingă să-și părăsească temporar locuințele. Numai o parte dintre ei au fost de acord să plece.

 

(w300) Pericol de

ACTUALIZARE 36 de persoane, din 11 gospodării, au fost evacualte din Căpeni și cazate la căminul cultural și la școala din Baraolt. Alte persoane s-au mutat temporare la rude și prieteni. Încă din această dimineață, s-a decis ca malul afectat să fie îndiguit cu saci de nisip, iar în momentul de față nu mai sunt probleme, a declarat pentru TVR, purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

 

(w300) Pericol de

ACTUALIZARE Apa a ajuns pe drumul județean care face legătura între satul Căpeni și orașul Baraolt. Mașinile nu mai pot circula pe acest drum. Localnicii spun că în anumite locuri apa a atins 1 metru. Primele fisuri în dig au apărut aseară și amenință 130 de locuințe. Ministrul de Interne, Carmen Dan, va merge astăzi în zonă să discute cu localnicii. La Căpeni va merge și secretarul de stat Raed Arafat.

Peste 40 de pompieri și 20 de jandarmi au fost mobilizați în zonă. Pompierii au mers din casa în casă să-i anunțe pe săteni că trebuie să evacueze casele.

Unii au înțeles apelul pompierilor, alții au luat propriile decizii.

"Mulți au refuzat deocamdată evacuarea, însă după cum vedeți sunt în stand by. Probabil, când vor vedea că începe apa să vină, vor veni de bună voie" - Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna.

"Deocamdată digul rezistă. În cazul în care digul se sparge, atunci neapărat o să trecem la o evacuare forțată, pentru că atunci chiar o să fie în pericol viața oamenilor" -  Lázár-Kiss Barna András, primarul orasului Baraolt.

Trei bolnavi care nu se puteau deplasa au fost luați cu ambulanțe și duși la Baraolt. Spre miezul noptii, apele Oltului au început să urce pe canalul îndiguit spre sat. Apele începuseră să treacă pe deasupra sacilor cu nisip puși pe marginea digului și să se infiltreze pe sub dig.

ISU Covasna a intervenit cu efective importante și autospeciale. În sprijinul lor au venit colegi  din alte județe.

Autoritățile au încercat să evacueze peste 100 de case în care locuiesc circa 300 de oameni.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI