Orban, după decizia CCR: Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președinte să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu

24 februarie 2020, 16:42

Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziții partizane, dându-se satisfacție PSD, fie președinților celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituțională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar a mai spus că nu poate să înțeleagă pe ce text constituțional se bazează decizia de luni a CCR.

În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituție, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire a Constituției care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudența CCR. (…) E clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribnuțiile constituționale ale președintelui. Dacă citiți Constituția, veți vedea că președintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituțională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deține 50% plus 1 abia atunci președintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.

Ludovic Orban a mai declarat că va încerca să formeze o majoritate parlamentară. Premierul a precizat că este convins că președintele Klaus Iohannis va lua cea mai bună decizie în legătură cu desemnarea noului prim-ministru.

Decizia de desemnare e a președintelui României. Ce înțeleg din această decizie a Curții Constituționale e că președintele trebuie să desemneze un premier care să facă majoritatea. Cine e desemnat premier trebuie să meargă la detectorul de minciuni”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Întrebat care va fi propunerea PNL pentru funcția de premier, Ludovic Orban a răspuns: „Propunerea de premier a PNL e cunoscută. Știți că decizia Consiliului Național care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară și voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la președintele României. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situație”.

Chestionat mai departe dacă va merge luni la Palatul Cotroceni ca să discute cu Klaus Iohannis, liderul PNL a spus: „Cu siguranță comunic cu Președintele României”.

De asemenea, întrebat dacă el consideră că ar trebui să își depună mandatul în contextul deciziei CCR de admitere a conflictului Președinție – Parlament, Ludovic Orban a replicat: „Cum să depun? Atâta timp cât președintele m-a însărcinat să formez guvernul, am format guvernul. Ne-am prezentat azi la votul de învestire. Trebuie să mă uit în motivarea CCR și să spun ce voi face”.

Curtea Constituțională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite