Orban, despre imaginile cu persoane într-o cameră unde par să fie voturi: Nu știu la ce vă referiți. Dan Tudorache cere reluarea alegerilor în București, iar procurorii deschid al doilea dosar penal

1 octombrie 2020, 11:06

ACTUALIZARE, ORA 14.30: Biroul Electoral din Sectorul 1 arată că persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1.

Referitor la prezența lui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, reprezentanții BES 1 precizează că acesta a venit în noaptea de luni spre marți pentru a solicita informații cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, iar această posibilitate o putea avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla și registratura Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1.

 

Când reporterul îi explică imaginile, premierul răspunde: „Nu știu, nu am văzut. Ceea ce știu este că un consilier liberal, candidat la Consiliu, a descoperit o tentativă de fraudă are este anchetată în momentul de față. De asemenea, știu că pe numărătoarea paralelă făcută de noi, pe baza proceselor verbale încheiate la secțiile de votare, Clotilde Armand a câștigat cu o diferență de peste 1.000 de voturi. Nu pot să înțeleg de ce s-a acceptat ca biroul electoral al Sectorului 1 să își desfășoare activitatea într-o clădire a primăriei, care la etajul doi avea, de fapt, o echipă de campanie a primarului Tudorache, lucru care a și fost demonstrat”.

Orban a spus că așteaptă rezultatele anchetei și pedepsirea acelora care nu au respectat legea.

În spațiul public au apărut imagini în care mai multe persoane intră într-o cameră unde par să fie depozitate voturi și chiar pleacă cu documente din sediul Biroului Electoral din Sectorul 1.

Jandarmeria București a transmis, joi, în legătură cu imaginile, că încăperea a fost desigilată la cererea președintelui Biroului Electoral Sector 1 și s-a întocmit, de fiecare dată, un proces verbal.

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea președintelui biroului electoral, jandarmul întocmind, de fiecare dată, în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul președintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecție după sigilare”, a transmis Direcția Generală de Jandarmi București.


Dan Tudorache cere anularea votului și reluarea alegerilor în București

Dan Tudorache, primar în funcție la Sectorul 1, care a pierdut alegerile pentru un nou mandat, a declarat, joi, că, după ce urmărit imaginile apărute din încăperea în care erau depozitate materiale electorale, cere anulare votului și reluarea alegerilor.

Dan Tudorache spune că deși tot Biroul Electoral al Sectorului 1 este împânzit de camere, singura cameră care funcționează este acolo unde sunt depozitați sacii.

„Toate celelalte camere au fost acoperite cu hârtie. Din ordinul cui? De ce? Nu vrem să fie totul transparent? În acea cameră unde există singura unde se putea monitoriza au fost scoși sacii. Nu aveau voie să scoată sacii, indiferent dacă era pe timpul zilei sau pe timpul nopții. Atâta timp cât ai scos acel sac din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor. Pentru că celelalte săli unde renumărau, deci nefiind monitorizate puteau face orice”, a spus Tudorache.

El acuză că alegerile de la Sectorul 1 au fost fraudate și că imaginile au fost văzute de reprezentatul PSD doar miercuri noaptea, la televizor, acesta neștiind ce s-a întâmplat în încăperea unde erau depozitate buletinele de vot.

„Atâta timp cât au scos sacul, eu zic că e fraudă. Nu aveau voie. Nici măcar președintele BES-ului nu avea voie. L-am întrebat pe reprezentantul PSD și nu știa. A văzut acele imagini la televizor”, a spus Tudorache.

Potrivit acestuia, PSD va cere Biroului Electoral al Sectorului 1 anularea alegerilor în Capitală, sugerând că în acest fel a fost viciat și votul pentru primarul general.

„Nu mai cer renumărarea. E bătaie de joc! Cer reluarea alegerilor. Ce să mai renumăr? Știu eu ce au făcut afară? (…) Acel candidat USR mergea printre saci… Vă dați seama că având astfel de imagini… trebuia să depui dovezi într-un anumit termen. Păi dacă noi am descoperit acum ce s-a întâmplat. Termenul a trecut. În cursul zilei de astăzi voi face sesizare la BEC. (…) Să cer anularea alegerilor la București. S-a viciat votul primarului general (…) Nu cred că cineva care vede acele imagini… sunt indubitabile”, a mai spus Dan Tudorache.

Contracandidatul său, Clotilde Armand, de la USR PLUS, susține că a câștigat alegerile la Sectorul 1.

 

Procurorii deschid al doilea dosar penal în cazul scandalului electoral de la Sectorul 1

A fost deschis al doilea dosar penal, joi,în cazul scandalului electoral de la Sectorul 1.Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 fac cercetări pentru tentativă de falsificare a documentelor și evidențelor electorale după apariția imaginilor din camera unde ar fi buletine de vot.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au fost înregistrate două cauze penale care au legătură cu desfășurarea alegerilor locale în Sectorul 1 al Capitalei.

Primul dosar a fost deschis luni, după apelul la 112 și are ca obiect săvârșirea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

Al doilea dosar a fost înregistrat joi, când procurorii s-au autosesizat după apariția imaginilor video. În acest dosar se fac cercetări pentru tentativă la falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Ambele cauze sunt cercetate IN REM.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite