Orașul Moldova Nouă nu a raportat niciun caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Localitatea a fost afectată, zeci de ani, de poluarea masivă provenită de la Combinatul de cupru

Moldova Nouă, frumosul orășel din Clisura Dunării, mai are, astazi, în jur de 15 000 de locuitori. Localitatea fost afectată, zeci de ani, de poluarea masivă provenită de la Combinatul de cupru, denumit Moldomin după Revoluție. În iazul de decantare Tausani- Bosneag au fost depozitate peste 82 de milioane de tone de steril de cupru. Atunci când bate vântul, sterilul de cupru intră în case, în plămâni, în sufletele oamenilor, peste tot. Locuitorii din Moldova Nouă, Moldova Veche dar şi cei din localitățile sătești, aflate pe celălalt mai al Dunării, în Golubac si Veliko Graduste, în Clisura, sunt disperați din cauza poluării şi a numărului mare de îmbolnăviri. Medicul Ioan Lor, de la Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă, recunoaște că s-au dublat cazurile de cancer, mai ales, cel pulmonar, dar și cazurile de boli respiratorii.

10 Aprilie 2020, 10:10 (actualizat 10 Aprilie 2020, 15:01) |
Moldova Nouă, unul dintre puținele orașe din România care nu a raportat niciun caz de Covid-19

Covid-19 este un virus extrem de periculos pentru cei suferinzi de astm bronşic dar, mai ales, pentru cei bolnavi de silicoză şi cancer pulmonar. De altfel, coronavirusul ucide peste 97% din pacienții cu cancer pulmonar. Cu toate acestea, nu există nicio îmbolnăvire cu Covid-19 la Moldova Nouă.

Primarul orașului, Adrian Torma, speră ca situaţia să ramână la fel şi să nu existe nici de acum înainte vreun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus: “Copiilor si tinerilor le este greu să stea in case dar respectă interdicțiile pentru ca oamenii sunt corecți in oras si împrejurimi. Între orele 11-13, persoanele in varsta ies la cumpărături, se creează mare aglomerație si nu se respecta distanța socială. Este un lucru extraordinar ca nu avem îmbolnăviri sau decese."

Spitalul din Moldova Nouă nu este în carantină ci este un spital-suport pentru alte zone care sunt afectate.

Adrian Torma, primar: "Am trimis un medic de terapie intensivă și un chimist de laborator la spitalul din Caransebeș, aflat în carantină. De asemenea, am trimis un aparat de analiză rapidă la Reșița. Noi am avut doar 100 de persoane in izolare"

Pe malul sârbesc al Dunării, în orașele- prietene Veliko Gradiste şi Golubac, autoritățile nu permit persoanelor de peste 65 de ani să iasă din case.

"Măsurile luate de sârbi au fost mai drastice decât la noi. Din 4 martie, pana luni dimineata, nimeni nu a avut voie să iasă din casa", spune Adrian Torma.

La Moldova Nouă, atât romanii cat si sârbii pe rit vechi așteptă  Sărbătoare Pascală.

Adrian Torma, primar: "S-au întors in localitate numai câteva persoane, unele cu probleme de comportament, dar puține. În rest, oamenii sunt corecți și responsabili. Pentru ajutorarea celor care nu-și pot procura cele necesare au fost formate grupe de voluntari din cadrul bisericilor română şi sârbă."

Autor: Gabriel Geamănu

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI