Orange the World: #HearMeToo | O pandemie globală: violenţa împotriva femeilor

Cel putin una din trei femei din lume a fost bătută, forţată să întreţină relaţii sexuale sau abuzată de-a lungul vieţii, iar eliminarea violenţei împotriva femeilor este o problemă globală stringentă. Tema Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este Orange the World: #HearMeToo și atrage atenția asupra faptului că violența împotriva femeilor este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, nedeclarată în mare parte din cauza fricii, acceptării, tăcerii, rușinii. În 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

25 Noiembrie 2018, 10:28 | Magda Manea |
Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor / FOTO: un.org
Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor
Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor
Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor
Ziua internaţională de eliminare a violenţei impotriva femeii
Violenţă în familie

Violul, violenţa în familie, hărţuirea sexuală, infanticidul feminin, avortul selectiv al feţilor de sex feminin, violenţa obstetrică şi tradiţiile sau obiceiurile dăunătoare femeilor - precum crima de onoare, crima de zestre, mutilarea genitală la femei, răpirea miresei şi căsătoria forţată - sunt acţiuni de violenţă împotriva femeilor.

Doar 52% dintre femeile căsătorite sau aflate într-o relație iau propriile decizii privind relațiile sexuale, utilizarea contraceptivelor și îngrijirea medicală.

La nivel mondial, aproape 750 de milioane de femei și fete s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar 200 de milioane de femei și fete au fost supuse mutilărilor genitale.

1 din 2 femei au fost ucise de parteneri sau membri ai familiei, în 2012, în timp ce doar 1 din 20 de bărbați au fost uciși în circumstanțe similare.

71% dintre toate victimele traficului de ființe umane, la nivel mondial, sunt femei și fete, iar 3 din 4 sunt exploatate sexual.

(w500) Ziua Inter

Violenţa împotriva femeilor este şi o consecinţă a discriminării de gen, în legislaţii şi în practică, şi a inegalităţilor persistente dintre bărbaţi şi femei. Are impact şi împiedică progresul în eradicarea sărăciei, în combarea HIV/SIDA, dar şi în privinţa păcii şi securităţii.

De anumite forme de violenţă împotriva femeilor - violurile, violenţa şi sclavia sexuală din timpul războaielor, sterilizarea forţată şi avortul forţat, violenţa comisă de poliţie sau alte autorităţi, lapidarea sau biciuirea - sunt răspunzătoare chiar unele dintre state, în timp ce alte forme, precum traficul de femei sau prostituţia forţată, sunt de obicei comise de organizaţii criminale.

 

(w500) Ziua Inter

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor nu este inevitabilă, dar continuă să fie pandemică, iar prevenţia este posibilă şi esenţială. S-au făcut şi paşi pentru rezolvarea acestor probleme la nivel international, prin tratate şi convenţii.

În 1979 a fost adoptată Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă.

În 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Deasemenea, Uniunea Europeana a emis câteva directive pentru combaterea hartuirii sexuale sau a traficului de persoane.

În cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, adoptate în 2015 de către ONU prin Agenda 2030, este inclusă şi eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, dar pentru a aduce schimbări reale şi semnificative în viaţa acestora, această promisiune trebuie finanţată prin alocări corespunzătoare, în primul rând din bugetele publice, întrucât violenţa împotriva femeilor reprezintă o problemă de interes public.

 

(w500) Violenţă

Din 25 noiembrie şi până în 10 decembrie când este Ziua Drepturilor Omului, cele 16 zile de activism împotriva violenţei bazată pe discriminarea de gen au scopul de a atrage atenţia opiniei publice asupra problemei insuficienţei resurselor financiare şi mobilizează comunitatea internaţională prin campania UNiTE to End Violence against Women.

Prin Rezoluţia 54/134 din 17 decembie 1999, Adunarea generală a naţiunilor Unite a desemnat 25 noiembrie ca Zi Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi ONG-urile să organizeze activităţi de conştientizare a opiniei păublice privind această problemă.

Activiştii pentru drepturile femeii marchează în 25 noiembrie Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor încă din 1981. Data comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI