Orașele Timișoara, Veszprem și Elefsina devin oficial ”Capitale Culturale Europene”. Vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole

21 ianuarie 2023, 19:08

VESZPREM

În doar câteva ore, orașul Veszprem din țară vecină va da startul oficial al Capitalei Culturale Europene. Ceremonia grandioasă de deschidere se desfășoară sub sloganul „Shine”- „Strălucește”.

Proiectul localității câștigătoare din Ungaria a costă 175 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât cel din Timișoara. O treime din bani au fost investiți însă în infrastructură.

Veszprem a concurat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană cu două orașe importante din Ungaria- Debrecen și Gyor. Pentru a câștigă competiția, peste 100 de localități din zona Veszprem s-au unit și au luptat împreună.

”Până la finalul lui 2023 ne dorim ca Veszprem să devină unul dintre cele 20 cele mai bune orașe de locuit din Europa, la categoria lui. Vrem să arătăm puterea economică și potențialul culturii. Vrem să arătăm totodată că industria creativă și moștenirea culturală pot deveni baza unui model de economie”, a declarat Gyula Porga, primarul oraşului Veszprem.

Peste 3000 de evenimente sunt pregătite anul acesta pentru turiști în Veszprem, dar și în întreagă regiune Balaton. Vor fi festivaluri de muzică, film maghiar, opera, jazz, concerte și multe expoziții.

”Ideea proiectului a fost să aducem mai multă viață în oraș. Am vrut să ne asigurăm că ocupăm cu evenimente viața de zi cu zi, că facem acest loc mai atractiv pentru tineri, dar și pentru toți locuitorii”, a declarat și Aliz Markovits – CEO Veszprem Capitală Culturală Europeană 2023.

TIMIŞOARA

La Timișoara evenimentele care marchează deschiderea oficială se vor întinde pe durata a trei zile, între 17 și 19 februarie, când întregul oraș va fi în sărbătoare. La deschiderea oficială a anului cultural al Timișoarei sunt așteptați și înalți demnitari ai Comisiei Europene, între care și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele României și reprezentanți ai celorlalte două orașe care dețin în 2023 titlul de capitale culturale, Veszprem și Elefsina.

Prin spectacole, concerte, expoziții și dezbateri, Timișoara va lansa întregului continent invitația de a-i descoperi spiritul profund european.

”Vor fi peste 50 de evenimente şi expoziţii, care vor pune în lumină vecinătăţi şi comunităţi diverse, pornind din centrul oraşului, care se vor întinde pe întreaga zonă a oraşului”, ne-a explicat Anderka Iancea – ofițer comunicare și relații publice Centrul de Proiecte Timișoara.

Pentru a fi selectate, orașele câștigătoare au avut de pregătit un program cultural cu o puternică componentă europeană, care să promoveze comunitățile locale și istoria lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă