Orașul Baia Mare, sufocat de gunoaie. Localnicii sunt victimele unui conflict între primărie, firma de salubrizare și o asociație de colectare a deșeurilor

31 decembrie 2021, 18:05

Mormane de gunoi, în pungi sau direct pe trotuar, printre blocurile în care locuiesc sute de familii cu copiii lor. Aceasta este imaginea orașului Baia Mare dinainte de Crăciun, de când firma care are contract de salubrizare în oraș a încetat să mai ridice gunoiul și a luat până și pubelele. De vină ar fi datoriile pe care firma le are de încasat. Localnicii care și-au plătit taxele acuză primăria.

Firma de salubrizare din oraș are contract în Baia Mare de doi ani. Parteneri îi sunt ADI Deșeuri, o organizație formată din toate primăriile din județ, inclusiv cea din Baia Mare, și Consiliul Județean Maramureș. Costurile de colectare dar și de depozitare sunt facturate de primării, dar problema depozitării este complicată. În Maramureș, toate gropile de gunoi sunt închise, iar construcția noilor depozite ecologice în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor trenează de ani buni. Gunoiul se transportă în județul Mureș, iar Primăria Baia Mare a sesizat că ar fi nereguli privind costurile.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, reprezentantul ADI Deșeuri, consideră nejustificat refuzul primăriei de a plăti și partea de depozitare.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: Depozitarea în acest moment nu o putem face pe raza municipiului Baia Mare sau a județului Maramureș, pentru că nu avem încă un depozit. Sper ca săptămâna viitoare să găsim o soluție care să deblocheze această situație cel puțin pe o perioadă de 30-90 de zile.

Deocamdată, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Baia Mare a cerut declararea stării de alertă în oraș din cauza gunoiului care reprezintă un risc epidemiologic ridicat. Trebuie anexată însă și o analiză de risc la solicitarea analizată acum de prefect.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă