Optzeci de ţări au convenit la Dublin să restrângă utilizarea de arme explozive în zonele populate

Război în Ucraina Irpin
Război în Ucraina Irpin
18 noiembrie 2022, 23:32

Potrivit acordului, care nu are caracter obligatoriu, aceste ţări acceptă să reducă utilizarea acestor arme în regiunile locuite, pentru a proteja civilii care trăiesc în mijlocul unor conflicte armate.

Toţi membrii G7 – inclusiv SUA – au acceptat textul, nu însă şi China şi Rusia. Declaraţia, finalizată în iunie la ONU, la Geneva, este rezultatul a trei ani de negocieri purtate de Irlanda.

Şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, s-a declarat îngrijorat în timpul conferinţei de „consecinţele devastatoare ale utilizării de arme explozive în zone populate”. „Vrem ca această declaraţie politică să fie pertinentă ţinând cont de conflictele actuale şi viitoare şi să trimită un mesaj clar cu privire la importanţa fundamentală a protecţiei civililor”, a adăugat el.

„Pentru prima dată sub această formă, statele recunosc gravitatea problemei şi se angajează să ia măsuri concrete pentru a face faţă” acestui fenomen, a reacţionat preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric. „Aceasta trimite un mesaj puternic pentru ca beligeranţii să nu poată continua să lupte între ei în zone populate după cum făceau până acum. Această schimbare de perspectivă este crucială”, a adăugat ea.

Naţiunile Unite şi CICR îndeamnă de ani de zile ţările să ia măsuri pentru a-i proteja pe civilii care locuiesc în zone de conflict.

Potrivit datelor ONU asupra conflictelor din ultimii zece ani, 90% dintre victimele unor arme explozive în zone urbane sunt civili şi 10% sunt militari.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite