Opt oameni au murit și mai mulți au fost răniți, în urma unei furtuni puternice care a lovit vestul și centrul țării. Celulă de criză la MAI

17 septembrie 2017, 16:53

A fost o zi caldă, ca de vară. Tocmai temperaturile ridicate au făcut ca vijelia care s-a declanşat după ora 15.00 să fie atât de violentă.

Opt oameni au murit și peste 60 au fost răniți. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Banat, sunt 6 copii răniți. Doi copii, care erau în stare gravă, au fost operați.

În Timişoara, un panou imens de la intrarea în oraş s-a prăbuşit peste o maşină și a ucis un tânăr de 25 de ani. O tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivită de un copac la grădina zoologică, iar alte trei persoane au murit în Buziaş. Şi în Arad a fost anunţată o victimă. Doi bărbați au murit la Bistrița, după ce au fost loviți de copaci doborâți de vânt.

Timişoara fost măturată pur şi simplu de rafalele de vânt de aproape 100 de kilometri pe oră. Au smuls acoperişuri, cărămizi şi ţigle de pe clădiri, au dărâmat construcţii uşoare şi au pus la pământ sute de copaci. Zeci de semafoare şi fire de electricitate au fost şi ele smulse de vântul puternic. S-a oprit curentul electric dar şi apa în tot oraşul. Șapte școli din Timișoara, afectate de dezastru, vor fi închise mâine.

Ambulanţele au dus răniţii la spital pentru îngrijiri medicale, iar pompierii intervin fără oprire.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, la TVR, în Ediție Specială: Este un dezastru. Sute de copaci, acoperișuri prăbușite, țigle smulse. O mulțime de străzi au fost blocate de copacii căzuți. Am rămas fără curent, fără apă o anumită perioadă. Lucrurile sunt pe cale să intre în normalitate. Dar e dezastru și, din păcate, sunt pierderi de vieți omenești. Câteva școli nu mai au acoperiș, Inspectoratul Școlar va anunța care e situația.

ISU intervine pentru degajarea trotuarelor, şoselelor şi maşinilor prinse sub copaci doborâţi, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperişurilor afectate.

În Caraş-Severin, vântul a spart geamuri şi a smuls aparate de aer condiţionat şi acoperişuri de pe mai multe blocuri. O bucată de tablă a fost purtată de vânt şi aruncată peste un loc de joacă, la câţiva metri de două fetiţe care se jucau.

În judeţul Bihor, vântul a doborât copaci şi a smuls acoperişuri. Circulaţia a fost blocată la intrarea în Aleşd dinspre Cluj-Napoca din cauza unui copac căzut pe carosabil.

Și la Arad sunt importante pagube: acoperişuri distruse și arbori căzuți care au blocat circulaţia rutieră pe unele artere.

Zeci de turişti au rămas blocaţi în zona gheţarului de la Scărişoara, în Munţii Apuseni. Drumul a fost blocat de copacii doborâți de furtună, informează ISU Alba.

Furtună devastatoare de 30 de minute la Cluj

O furtună violentă a lovit şi judeţul Cluj, în jurul orei 17.00. Acoperişurile de pe mai multe blocuri au fost smulse şi mai multe maşini au fost distruse. Zeci de copaci au fost puşi la pământ în parcul central.

Vijelia a făcut ravagii la Bistrița

La Bistriţa, zeci de maşini au fost avariate şi trei drumuri naţionale, blocate. Şi Pasul Tihuţa, în zona Castelului Dracula, a fost blocat de copaci. Acoperişul de la Spitalul Judeţean Bistriţa şi cel de la Spitalul din Beclean au fost luate de vânt.

Secretarul de Stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că a fost instituit un comitet pentru situații de urgență.

MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiș, iar Guvernul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate de furtună. Ministrul de Interne, Carmen Dan, va merge luni în locurile afectate de dezastru.

Prim ministrul României, Mihai Tudose, a declarat că vor fi ajutate comunitățile lovite de furtună.

Premierul Mihai Tudose, la Ediție Specială: Principala preocupare o prezintă cei răniți, în jur de 70 de persoane.  La Bistrița, cadrele medicale au venit singure la serviciu, jos pălăria! Mâine dimineață, dna ministru de Interne va începe evaluarea. Există fonduri și vom aloca fonduri pentru calamități. Forțele MAI sunt în teren. O unitate din parea MApN a trimis la Timișoara un detașamet să ajute la degajarea căilor de rulare. Până la ora asta, din ceea ce știu, tot sistemul a funcționat impecabil.

Reţelele de distribuţie de electricitate, afectate de furtuni

Enel România anunță că funcţionarea reţelelor de distribuţie de electricitate din zona de activitate a E-Distribuţie Banat a fost afectată din cauza condiţiilor meteorologice extreme care s-au produs în zona de vest a României.

Haos în transporturi

5 drumuri din judeţele Cluj, Alba şi Timiş au fost blocate de copacii căzuţi din cauza vântului puternic. Şi circulaţia pe calea ferată a fost afectată din cauza penelor de curent. 5 trenuri de călători au fost oprite în staţia ‘Timişoara Nord’ până la repararea linilor de contact.

Pe aeroportul din Cluj, 4 zboruri au avut întârzieri la aterizare şi decolare din cauza vremii nefavorabile.

Cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii în mai multe județe județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică mai multe atenţionări nowcasting Cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii, în mai multe judeţe din vestul ţării: Hunedoara, Caraş-Severin, Alba, Bihor, Timiş, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud.

ANM avertiza că sistemul noros se deplasează rapid de la Sud-Vest către Nord-Est.

La Timișoara, ultimele două zile au fost neobişnuit de calde pentru această perioadă a anului.

Detalii de la meteorologul de serviciu, Teodora Cumpănașu:

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă