Opt magistraţi de la CEDO participă la o conferință profesională în Maramureș. Ei au vizitat mai multe obiective a căror istorie este legată de drepturile omului

Opt judecători de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului se află în Maramureş, la invitaţia Baroului din Baia Mare. Ei au depus coroane de flori la Casa Memorială "Vasile Lucaciu" din comuna Şişeşti,  la Memorialul Durerii din Sighet şi la Casa Memorială "Elie Wiesel". Magistrații europeni participă la o conferință profesională în Baia Mare.

03 Decembrie 2022, 12:16 (actualizat 03 Decembrie 2022, 13:09) Știrile TVR |

Vizita în Maramureş a judecătorilor europeni a fost determinată de noile provocări care au apărut la frontiera de nord a ţării noastre, în legătură cu migraţia. Înainte de conferinţa profesională, magistraţii au vizitat mai multe obiective a căror istorie se leagă de drepturile omului.

Iulia Motoc - judecătorul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Holocaustul stă la originea codificării genocidului şi a crimelor împotriva umanității și am fost foarte emoţionați să venim aici, la această casă memorială.

Florin Andreicuţ - decanul Baroului Maramureş
Scopul conferinţei pe care noi o organizăm în data de 3 decembrie, la Baia Mare, pe tema refugiaților, este unul, să spunem în termeni actuali, de actualitate, în contextul în care discutăm despre drepturile refugiaților, drepturile persoanelor care fug din calea războiului.

Printre magistrații de la CEDO prezenţi în Maramureş se află şi un judecător din Ucraina.

Mykula Gnatovsky - judecătorul Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Ca şi ucrainean, le sunt foarte recunoscător prietenilor noştri bravi din România, că ne ajută foarte mult, atât pe noi, ca ţară care se opune agresiunii ruseşti, cât şi pe noi, ca ucraineni, chiar şi pe cei care au plecat, fiind nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din Ucraina

Vasile Moldovan - primarul municipiului Sighetu Marmaţiei
Ne onorează, în primul rând, pentru că demonstrează ceea ce am muncit noi aici, la Sighetu Marmaţiei, pentru a păstra vie memoria comunităţii evreieşti, memoria locurilor până la urmă. Sighetu este cunoscut ca un oraș multicultural.

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928 în Sighetu Marmaţiei, într-o familie de evrei. La 15 ani a fost internat în lagărul de la Auschwitz, dar a reuşit să supravieţuiască. A fost un luptător pentru drepturile omului, iar în anul 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI