Opt județe și Capitala rămân sub avertizare de cod portocaliu de caniculă. Vijelii și descărcări electrice în restul țării

7 august 2017, 08:50

Partea de sud a țării nu scapă de vremea caniculară și disconfortul termic – Oltenia, Muntenia, Dobrogea se află până luni seară sub cod galben. Județele de la câmpie – Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Ilfov, inclusiv Municipiul București – sub cod portocaliu.

Spre lăsarea serii, în partea de sud a țării vor apărea fenomene asociate instabilității atmosferice pe spații restrânse. Restul țării se va afla sub cod galben de instabilitate atmosferică, a precizat meteorologul Mihai Timu pentru „Perfect, Imperfect”.

În judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi în Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime extreme, care vor trece de 40 grade Celsius la umbră. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pe arii extinse pragul critic.

Serviciul de Ambulanţă a înregistrat o creştere semnificativă a solicitărilor faţă de zilele precedente. Medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18, să consume apă la fiecare 15-20 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete şi să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi.

Medicii mai recomandă ca în cursul zilei, cei care locuiesc în judeţele aflat sub cod portocaliu să evite să iasă din case. În cazul în care este necesar, specialiştii recomandă să purtăm haine lejere, să ne acoperim capul şi să ne hidratăm.

 

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în intervalul 7 august, ora 20:00 – 8 august ora 8:00

(w500) Prognoza m

ANM prognozează că, în sudul și în estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Orientali și Meridionali, și în jumătatea nordică a Munteniei și Olteniei, temporar, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice.

Intensificările vântului vor lua aspect de vijelie și va cădea grindină.

Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala și în Dobrogea, sudul Olteniei și al Munteniei, dar pe spații restrânse.

De miercuri, valul de căldură se intensifică

În după-amiaza zilei de marţi (8 august), local, în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

În sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Începând de miercuri (9 august), treptat valul de căldură se va extinde și se va intensifica.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării