79% din femeile din Statele Unite care lucrează, adică aproape 59 de milioane, desfășoară activități care ar putea fi perturbate sau chiar anulate de noile capacități ale inteligenței artificiale, relatează CNN. Și, deși mai multe femei lucrează în SUA decât bărbați, ele ar fi mai afectate. 58 de procente din bărbații americani au joburile în pericol din cauza AI (inteligenței artificiale). Sunt datele unei cercetări a Universității din Carolina de Nord, Kenan-Flagler Business School.
Mark McNeilly, profesor de marketing la școala Kenan-Flagler și autorul principal al cercetării, a explicat că mai multe femei care lucrează au poziții specifice gulerelor albe, în timp ce pentru bărbați este mai mult o împărțire de 50-50 între ocupațiile de gulere albe și albastre. Iar conform cercetării UNC Kenan-Flagler, unele dintre cele mai expuse ocupații în fața inteligenței artificiale sunt prestate de femei: suportul de birou și administrativ, domeniul sănătății, educație, formare și bibliotecă; asistență medicală; servicii comunitare și sociale. McNeilly a punctat: „Nu va fi mereu discuția referitoare la pierderea locului de muncă. Cred că este într-adevăr o chestiune dacă există ceva ce poate face persoana pentru a adăuga valoare”.
Julia Pollak, economist șef la piața de locuri de muncă online ZipRecruiter, a comentat: „Estimările sunt pur și simplu uluitoare. Aceasta fiind spuse, și cred că în mod intuitiv, mulți dintre noi știm că va fi mai ușor să automatizezi unele din muncile de birou, decât să automatizezi locurile de muncă de dulgher și de electrician și de îndepărtare a dăunătorilor, iar multe dintre aceste servicii manuale și de producție, mai grele, sunt făcute de bărbați. Cred că există motive legitime pentru a fi îngrijorată că unele dintre câștigurile pe care le-au obținut femeile ar putea fi erodate, cel puțin temporar”. Cu toate acestea, ea a mai remarcat că „aceste tehnologii vor crea cu siguranță multe, multe oportunități”.
Revelio Labs, care este specializată în colectarea și analiza datelor privind forța de muncă disponibile publicului, a identificat recent cele mai vulnerabile joburi în fața roboților și a analizat distribuția de gen și etnie. Analiza lui Revelio a arătat că pozițiile expuse AI cu cel mai mare procent de femei au inclus colectori de facturi și conturi (82,9%), funcționari de salarizare și cronometrare (79,7%), secretari executivi (74,3%), procesatori de text și dactilografe (65,4%) și grefieri contabili, contabili si audit (65%).
În cele mai expuse ocupații AI, femeile reprezintă 71% dintre angajați, a declarat Ben Zweig, directorul executiv al Revelio. El a comentat: „Uneori, în conversația cu inteligența artificială, luăm o perspectivă, care cred că este o perspectivă falsă, că structura sarcinilor unui loc de muncă este statică - că un loc de muncă este un loc de muncă și are responsabilități fixe. Dar nu este chiar așa. Locurile de muncă se transformă tot timpul”.
Inteligența artificială reprezintă o oportunitate și o amenințare în același timp și depinde cu adevărat de industrie, a Dana Peterson, economist șef la Conference Board. S-ar putea ca AI să nu aibă acum capacitatea de a întoarce un pacient, dar s-ar putea dovedi utilă în analiza a miliarde de date imagistice pentru a diagnostica o afecțiune. Pe de altă parte, AI s-ar putea dovedi dăunătoare și amenințătoare pentru orice rol care este extrem de „automatizat”, a spus Peterson.
„Chestia cu AI este că nu este perfectă. Generează conținut nou din conținutul existent. Încă are nevoie de un om care să creeze un conținut existent din care să poată extrage. Și orice ar genera, nu înseamnă că este corect. Încă mai e nevoie de cineva care să se uite și să vadă dacă are sens”, a punctat Peterson.
Înainte de pandemia de Covid-19, rata de participare la forța de muncă a femeilor a crescut mai repede decât cea a omologilor lor de sex masculin, arată datele Biroului de Statistică a Muncii.
În spatele acestor câștiguri s-a aflat o confluență a mai multor factori, a explicat Julia Pollak, economist șef la piața de locuri de muncă online ZipRecruiter. Industriile dominate de femei, cum ar fi îngrijirea, sănătătatea au fost printre industriile cu cea mai rapidă creștere. Nivelul educațional al femeilor a crescut substanțial. Iar femeile au făcut, de asemenea, incursiuni mai mari în domeniile tradițional dominate de bărbați, cum ar fi construcțiile, agricultura, reparațiile și întreținerea.
Până în februarie 2020, rata de participare a forței de muncă pentru femeile de vârstă activă a fost de 77%, aproape un record. Dar până în aprilie 2020, această rată a scăzut la 73,5%, pe măsură ce pandemia a înghețat economia SUA, forțând peste 20 de milioane de oameni să-și părăsească locurile de muncă. Cu toate acestea, pe măsură ce națiunea și-a revenit în lunile următoare, femeile nu s-au întors la același nivel precum bărbații.
Pandemia a afectat sectoarele de agrement, ospitalitate, educație și servicii de sănătate, unde femeile reprezintă majoritatea forței de muncă. În plus, pierderile de locuri de muncă și o recuperare slabă a joburilor în sectorul de îngrijire a copiilor au îngreunat capacitatea lucrătorilor de a reveni pe piața muncii. Întrucât responsabilitățile de îngrijire revin adesea femeilor, acestea au fost reținute mai mult acasă, pe măsură ce școala s-a făcut de la distanță.
Dana Peterson, economist șef la Conference Board, o organizație de cercetare în afaceri, a explicat că există trei factori cheie care influențează accesul femeilor pe piața muncii: îngrijirea copiilor, salariul de pe piață și flexibilitatea. Locurile de muncă, în general, au devenit mai puțin rigide, cu posibilitatea lucrului de acasă. Acest lucru a ajutat la îmbunătățirea accesului la îngrijirea copiilor cu programe care au permis predarea și preluarea mai ușoară. Iar penuria de forță de muncă ajută la creșterea salariilor, în special în cazul locurilor de muncă prost plătite. Peterson a punctat: „Unele dintre aceste lucruri devin din ce în ce mai răspândite și asta sprijină mai multe femei pe piața muncii. În plus, sectoarele centrate pe femei, cum ar fi îngrijirea, sănătatea, petrecerea timpului liber și ospitalitatea, continuă să înregistreze unele dintre cele mai puternice câștiguri de locuri de muncă în ultimii doi ani. Acolo au loc multe angajări și acolo au loc și multe creșteri ale salariilor. Așadar, dacă aveți mai multe locuri de muncă deschise și salarii mai mari și acestea sunt domenii în care femeile tind să predomine, atunci are sens ca femeile să graviteze spre acele sectoare și să fie mai dispuse să muncească”.
Luna trecută, rata de participare la forța de muncă pentru femeile cu vârsta între 25 și 54 de ani a stabilit un nou maxim de 77,6%, în creștere față de recordul anterior de 77,5% stabilit luna anterioară, potrivit datelor oficiale.
Articol de Arina Delcea