Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Opt cauze ale îngrăşării

Dacă obezitatea este o boală, aşa cum spun cercetătorii, a venit timpul să nu mai dăm vina pe lipsa de voinţă pentru kilogramele în plus pe care le avem şi să ne întrebăm de ce suntem atât de graşi?

26 Aprilie 2012, 08:12 (actualizat 26 Aprilie 2012, 10:44) |
Spectatorii prezenţi la Super Bowl au mâncat 20.000 de chiftele / FOTO: www.perthnow.com.au
Spectatorii prezenţi la Super Bowl au mâncat 20.000 de chiftele
Guvernul.
O igienă mai bună.
Zestea genetică.
Mama, doar mama.
Masină, scaun, canapea.
Carnavalul alimentar.
Americanii prezenţi la Super Bowl au consumat 21.000 de chiftele
Prietenii.

Dacă pornim de la igienă şi ajungem la mâncăruri care ţin locul medicamentele, răspunsurile din articolul de faţă, apărut în Live Science, vă vor putea schimba dieta.

Guvernul

În 1998, 28 de milioane de oameni au devenit subit supraponderali, fără să adauge un gram la greutatea lor. În vara acelui an, guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) a anunţat noi directive care scădeau limita a ceea ce defineşte o persoană ca fiind supraponderală. Înainte de 1998 Indicele Masei Corporale (IMC) “normale” era de 27 pentru femei şi 28 pentru bărbaţi. Acum, doar IMC-urile de 25 sau sub această valoare sunt considerate “sănătoase”. IMC-ul este dat de proporţia greutăţii raportată la înălţime şi indică suma grăsimii din corp pe care o are o persoană.

(w460) Guvernul.

O igienă mai bună

În timp ce viaţa noastră modernă plină de alimente şi lipsită de exerciţiu fizic este cea pe care se dă vina acum, în viitor am putea blama apa mai curată şi spălatul mai des pe mâini.

În experimentele de laborator, făcute pe cobai, cercetătorii au descoperit că anumite bacterii intestinale pot ajuta un organism să păstreze mai multe calorii din aceeaşi cantitate de alimente şi chiar să crească pofta de mâncare. “Este posibil ca aceste bacterii să fi rămas singure, deoarece bateriile concurente au fost distruse de antibiotice şi o igienă mai strictă”, a arătat cercetătorul Andrew Gewirtz, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Emory din statul american Georgia.

Descoperirile nu sugerează că obezitatea ar fi o boală infecţioasă, pentru că este imposibil să îţi schimbi “micile ajutoare intestinale” după primii ani sau chiar zile de viaţă, aşa că nu trebuie să ne aşteptăm la apariţia în curând a vreunui antibiotic pentru obezitate.

(w460) O igienă

Zestrea genetică

Nu toată lumea a căzut pradă schimbărilor de mediu: oamenii slabi încă există. Aceştia fac parte dintre aceia care au câştigat la “ruleta genetică”, a spus Susan Carnell, cercetător în domeniul obezităţii de la Colegiul Medicilor şi Chirurgilor din Columbia, New York.

Cercetătorii susţin că genele controlează, cel mai probabil, cât de uşor ajunge o persoană la saţietate. “Cei care nu au genele unui apetit vorace adeseori nu înţeleg cât de grea este viaţa pentru cineva care nu are la fel de mult noroc, din punct de vedere genetic”, a explicat Carnell.

(w460) Zestea gen

Mama, doar mama

Noi studii demonstrează că un făt poate primi în uter informaţii “epigenetice” despre cum să îşi regleze greutatea corporală. Epigenetica este ideea că dacă genele însele nu sunt modificate, modul în care funcţionază se poate schimba.

Cercetătorii de la Centrul de Nutriţie a Copilului din Little Rock, Arkansas, au dat puii de cobai rezultaţi din mame normale şi obeze spre a fi crescuţi de femelele slabe. Nici chiar identitatea genetică şi educaţia nu i-au oprit pe puii proveniţi din mamele obeze să se îngraşe mai mult decât puii mamelor cu greutate normală

Asta s-a întâmplat în ciuda faptului că puii mamelor obese au mâncat porţii egale cu ale puilor mamelor normale”, a spus cercetătorul Kartik Shankar.

(w460) Mama, doar

Prietenii

Oamenii îşi judecă propria greutate pe baza celor din jur, iar în compania obezilor cei supraponderali se consideră slabi. Studiile demonstrează că cei care au prieteni graşi sunt tentaţi să accepte kilograme în plus, chiar dacă aceşti prieteni nu sunt mereu în compania lor. Un alt motiv ar fi reevaluarea normalităţii, aşa că o greutate care ar fi produs îngrijorare la început, la un moment dat tinde să devină firească. Aceste descoperiri arată că obezitatea are cauze culturale şi psihologice, alături de cauzele fiziologice.

(w460) Prietenii.

Maşini, scaune şi canapele

Omul modern nu face mişcare deloc, în comparaţie cu strămoşii nostri care îşi vânau hrana, fapt care contribuie la îngrăşarea omenirii. “Exerciţiile fizice fac minuni pentru menţinerea greutăţii şi reglarea apetitului”, a spus Carnell.

Cine vrea să scape de un “colăcel din talie” sau de mai mulţi, trebuie să ştie că numai prin exerciţii fizice caloriile nu se reduc peste noapte. “Exerciţiile fizice trebuie să fie menţinute pentru mult timp ca persoana să dea jos chiar şi un kilogram”, a spus Caroline Apovian, cercetător al obezităţii la Facultatea de Medicină a Universităţii Boston.

(w460) Masină, s

Carnavalul alimentar

Dacă nu ar exista McDonald`s, toată lumea ar fi mai slabă”, a spus Carnell, făcând referire la toată industria fast food.

Mâncărurile gustoase, ca cele disponibile la fast food, sunt “spoite şi pline de grăsimi, zahăr şi sare” şi în loc să ne sature nu ne fac decât să consumăm şi mai mult, este de părere doctorul David Kessler. Asemenea preparate produc excitarea centrilor nervoşi asociaţi cu sentimentele şi recompensa. Tot aceşti centri ai creierului sunt stimulaţi de alcool, sex şi droguri.

Cu zahăr, sare şi grăsimi la fiecare colţ de stradă, “trăim ca într-un carnaval al mâncatului”, este de părere Kessler. Ca şi un preşcolar supra-stimulat, obosit şi nervos, corpul nostru răspunde la carnavalul alimentar dezvoltând rezistenţă la insulină, diabet şi inflamaţie sistemică, adică un răspuns imunitar al întregului organism, care a fost asociat şi cu alte probleme de sănătate, ca bolile de inimă şi cancerul.

(w460) Carnavalul

Mâncatul, problema naţională a SUA

În timp ce genele şi mediul sunt responsabile pentru două treimi a diferenţelor de Indice al Masei Corporale, sfertul rămas este psihologic. Stilul de viaţă dezordonat poate conduce la o tendinţă de automedicaţie cu mâncare, stres şi lipsă de somn iar preţul este plătit de un metabolism dat peste cap.

Cultura alimentară din Statele Unite ale Americii, sau mai exact spus lipsa acesteia, este de vină”, mai spune Kessler. Spre deosebire de alte ţări dezvoltate, ale căror probleme cu obezitatea nici nu se compară cu ale SUA, americanii limitează plăcerea şi ritualul mâncatului deoarece prânzul este luat la birou iar micul dejun în drum spre serviciu.

O astfel de lipsă de respect pentru mâncare va exacerba problemele de greutate lăsând astfel de perosane veşnic flămânde. Mâncatul pe fugă este direct legat de obezitate în timp ce mesele normale, alături de familie, sunt legate de un risc scăzut de obezitate.

(w460) Mâncatul,

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 16°C
IASI 14°C 15°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 11°C 12°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 20 Aprilie 2019, 04:00
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 19-04-2019
Deschidere: 8279.83
Maxim: 8352.28
Mimim: 8279.83
Variatie: 0.86%
BRD
13.60
2.39%
FP
0.96
0.63%
SNG
33.45
0.6%
TLV
2.15
1.88%
TGN
350.00
0.28%
SNN
10.86
1.69%
EL
11.05
0.9%
WINE
19.00
1.06%
SIF2
1.20
0.84%
TBM
0.30
1.69%
ARHIVĂ ȘTIRI