„Opriţi războiul!” Proteste în Europa față de invazia rusă în Ucraina. Cel puțin 1000 de manifestanți au fost reținuți în Rusia

24 februarie 2022, 21:08

Proteste au avut loc şi în Rusia, la Moscova şi la Sankt-Petersburg, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi. Poliţia rusă a reţinut cel puţin 1.000 de oameni la protestele anti-război care au avut loc în 47 de oraşe din această ţară, a informat ONG-ul specializat OVD-Info, citat de Reuters.

Mai bine de jumătate au fost reţinuţi la Moscova, inclusiv în piaţa Puşkin, în centrul capitalei ruse.

(w500) Proteste f

„Opriţi această nebunie, salvaţi viaţa, gata cu minciunile”, scrie pe pancarta agitată în faţa ambasadei ruse la Berlin de către un manifestant. Numeroşi alţi protestatari arborau culorile steagului ucrainean. Printre manifestanţi, şi ruşi care au condamnat ferm operaţiunea militară lansată în zorii zilei de joi de Moscova.

„Întreaga lume trebuie să vină azi aici şi să susţină Ucraina şi să spună că războiul trebuie să înceteze. Ucrainenii şi ruşii sunt fraţi şi surori. Toţi prietenii mei şi părinţii mei sunt sub şoc şi nu vor război”, a declarat pentru AFP Olga Kupricina, 32 de ani, originară din enclava rusă Kaliningrad şi care s-a instalat în Germania din octombrie trecut.

„Vrem să arătăm că suntem împotriva războiului. Suntem ruşi şi venim din Rusia. Ucraina a fost mereu o ţară prietenă şi o ţară apropiată”, spune şi Ekaterina Studnitzky, 40 de ani, care trăieşte de 16 ani în Germania.

Un grup de ucraineni a participat la o altă manifestaţie, în apropiere de Poarta Brandenburg.

(w500) Proteste f

Preşedintele rus Vladimir „Putin mi-a furat deja casa, pentru că eu sunt din Doneţk şi a trebuit să plec împreună cu familia mea din cauza războiului”, a povestit Sofia Avdeeva, studentă în vârstă de 22 de ani. „Nu vreau ca întreaga Ucraină să aibă aceeaşi soartă. Mi-am luat deja la revedere de la casa mea, dar nu vreau ca întreaga ţară să trăiască infernul pe care noi l-am trăit”, a continuat ea, afirmând că preşedintele rus „ar trebui să moară”. „Este un criminal de război, (…) a atacat oraşe paşnice”, a acuzat ea.

Numeroase manifestaţii sunt prevăzute în marea majoritate a principalelor oraşe germane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă