Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile! Unul din 4 elevi este hărțuit în pauzele de la școală. Un semnal de alarmă „Salvați Copiii”

7 noiembrie 2017, 19:05

Cele mai frecvente agresiuni pe care le suportă copiii în școlile românești sunt cele legate de anumite trăsături – de greutate, de ochelari, de aparat dentar.

Insultele și intimidarile se întâmplă cel mai adesea în recreații, când copiii ar trebui să socializeze, să se joace și să lege prietenii.

Din păcate, unul din 4 copii este victima bullying-ului în mod repetat.

„Școlile nu au o abordare comună în această situație. Unii profesori sunt mai implicați în stoparea comportamentului de bullying, dar alții sunt pur și simplu pasivi”, explică președintele organizației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu.

Izolarea socială, umilirea, agresiunea fizică și verbală în mod repetat afectează sănătatea emoțională a copiilor.

Potrivit psihologilor, pe termen scurt pot să apară stări de anxietate, iar elevii pot refuza să meargă la școală. Însă pe termen lung se instalează depresia și se poate ajunge chiar la tentative de suicid.

„Chiar ieri am avut un băiețel care trece printr-o situație grea la nivelul școlii și se gândește deseori că ‘poate ar fi mai bine să mor decât să suport așa ceva’ „, povestește Anda Maria Jurma, medic psihiatru.

Cifrele organizației „Salvați Copiii” arată că în primul semestru al anul trecut au fost 7.690 de cazuri de violență. Cele mai multe s-au înregistrat în județele Brașov, Timiş și Bihor.

Unul din 6 copii este bătut în mod repetat. În cele mai multe cazuri, agresorii sunt la rândul lor minori.

„De foarte multe ori, bullying-ul se învață acasă. De foarte multe ori, abuzul asupra copilului sau violența asupra copilului exercitată acasă se duce mai departe în strategii comportamentale pe care copiii le fac sau le suportă cu mai multă ușurință la școală”, subliniază psihologul Diana Stănculeanu.

În lipsa unor măsuri pentru combaterea fenomenului, organizația „Salvați Copiii” a pornit campania „Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile”.

Peste 70% dintre adolescenți au fost martorii unei situații de intimidare în școli. Foarte puțini au avut curajul să reacționeze sau să reclame.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite