Opoziția din Israel are șanse să formeze Guvernul

31 mai 2021, 14:25

Naftali Bennett a anunțat că susține un așa numit guvern al schimbării în Israel pentru a-l înlătura de la putere pe premierul Netanyahu. A intrat în jocul puterii cu 6 parlamentari. Decizia să i-ar permite liderului opoziției, Yair Lapid, care conduce un partid de centru, să coaguleze o alianța din partide de centru, de stîngă și de dreapta.

S-a ajuns în această situație întrucît după alegerile anticipate din luna martie, partidul lui Benyamin Netanyahu a câștigat alegerile dar nu a obținut majoritatea și nu a reușit să formeze un guvern. Că atare, acest rol i-a fost încredințat liderului opoziției de președinte, iar timpul alocat negocierilor politice expiră miercuri.

”Criză politică în Israel este fără precedent la scară globală. Putem avea a cincea, a şasea, a zecea rundă de alegeri pentru a demonta zidurile ţării, până se va prăbuşi casă cu totul. Dar putem stopa această nebunie, asumându-ne responsabilitatea”, psune Naftali Bennett, liderul partidului de extremă dreaptă.

”L-am auzit pe Naftali Bennett. Din păcate, din nou induce publicul în eroare. Aceleaşi minciuni, sloganuri goale despre ură şi dezbinare”, susține Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

”Cred că e relativ ruşinoş că o persoană aleasă cu doar 6 mandate să fie cea care decide soarta ţării”, spune un cetățean.

”Cred că noul premier trebuie să unească Israelul, care este acum divizat în multe bucăţi”, e de părere un alt cetățean.

Dacă parteneriatul se concretizează, Naftali Bennett ar putea deveni premier. Postul ar urmă să fie ocupat apoi de Yair Lapid, într-un sistem tip rocadă. Naftali Bennett este licențiat în drept, milionar în domeniul high tech, fost ministru al apărării în perioada 2019-2020 și face parte dintr-o nouă generație de lideri politici din Israel. Un eșec privind formarea unui nou guvern ar putea duce la noi alegeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite