Opoziția îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța pe legile justiției

21 februarie 2019, 13:31

Reprezentanții USR i-au cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța pe legile Justiției. De asemenea, reprezentanții USR au făcut apel la Comisia Europeană să intervină pentru ca România legiferează împotriva MCV și a Tratatelor Uniunii Europene.

Membrii Opoziţiei au depus cererea şi au avut şi o scurtă discuţie cu Victor Ciorbea, însă la ieşire au spus că NU au aşteptări foarte mari.

Dan Barna, președintele USR: „Răspunsul pe care l-am primit de la Avocatul Poporului a fost acela că va analiza argumentele noastre și că așteaptă, în zilele următoare, argumente și de la asociațiile magistraților, de la procurori, de la celelalte partide politice care consideră că această ordonanță este într-adevăr un nou instrument de abuz și de atac asupra justiției și că vor lua o decizie. Domnia sa, în calitate de Avocat al Poporului va lua o decizie într-un termen de zile. A promis o reacție rapidă.”

Și PNL a anunțat că va cere Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța care modifică legile Justiției. „PNL solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința acestei ultime lovituri pe justiție, prin ordonanță de urgență”, a anunțat miercuri deputata PNL Raluca Turcan.

Avocatul Poporului spune că vrea să afle opinia asociațiilor de magistrați, a instanțelor și a Parchetului General și apoi va decide dacă atacă sau nu ordonanța de urgență la CCR.

Victor Ciorbea a ținut să enumere toate domeniile în care are responsabilități instituția pe care o conduce.

Ordonanța de urgență care modifică legile justiției a fost criticată și de Comisia Europeană. Potrivit unuia dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei, noile modificări sunt în contradicție cu recomandările MCV.

În urmă cu două zile, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce mai multe schimbări în Justiţie. Astfel, şeful secţiei de anchetă a magistraţilor nu mai dă socoteală Procurorului General. O altă schimbare prevede că interimatele la şefia marilor parchete nu pot fi mai lungi de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, iar apoi nu mai pot fi puşi alţi interimari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite