Reforma pensiilor speciale este criticată aspru de Opoziţie. 'Guvernul PNL-PSD vrea salvarea pensiilor speciale', acuză USR. În replică, reprezentanţii Coaliţiei de guvernare vin cu un răspuns tranşant invocând ipocrizia şi spun că eventualele neclarităţi vor fi modificate în urma dezbaterilor din Parlament. Impactul noilor modificări nu ar fi însă unul de amploare asupra bugetului, atrag atenţia specialiştii, care susţin că efectul ar putea fi chiar invers şi cheltuielile să crească.
Reprezentanții USR acuză că proiectul avansat de Coaliție reprezintă de fapt "legea de salvare" a pensiilor speciale. În plus, ar fi fost făcut special cu prevederi discriminatorii, pentru a putea fi declarat neconstituțional de CCR.
CRISTIAN SEIDLER, deputat USR, vicepreședintele Comisie de muncă și protecția socială din Camera Deputaților: Acest proiect nu își propune să se atingă de pensiile speciale ale parlamentarilor și ale aleșilor locali. Nu poate fi vorba în niciun fel despre eliminarea pensiilor speciale și nici măcar despre trecerea pe contributivitate a pensiilor speciale nu e prevăzută.
Reforma pensiilor speciale este asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și ar trebui finalizată până la sfârșitul acestui an.
PSD și PNL resping categoric acuzațiile USR și spun că în Parlament vor fi rezolvate toate neclaritățile.
RADU OPREA, purtător de cuvânt al PSD: Ei sunt cei care au introdus în PNRR acest jalon, deși ar fi trebuit demult să rezolve această situație și nu au făcut-o. Din punctul meu de vedere este oarecare ipocrizie în zona USR când spun aceste lucruri.
VIRGIL GURAN, prim-vicepreşedintele PNL: (Magistrații vor avea pensiile tăiate?) Asta ar trebui să ne spună ministrul. Da, de principiu asta ar însemna. (Cei de la USR spun că vor crește aceste pensii speciale) Nu, sub nicio formă.
În bugetul de anul viitor au fost alocate pensiilor speciale peste 13 miliarde de lei.
Analiștii economici spun că aplicarea noilor prevederi nu ar fi una majoră, ba mai mult, ar putea crea un paradox, iar cheltuielile să crească.
BOGDAN GLĂVAN, analist economic: Această idee de a modifica regimul de pensionare actualmente în vigoare care îi priveşte pe magistraţii care acum lucrează, sunt angajaţi, a declanşat în rândul acestora o fugă, o pensionare cât mai rapidă. Paradoxal, s-ar putea ca cheltuielile cu pensiile chiar să crească pe termen scurt.
Proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare și apoi va fi trimis în Parlament.
În dezbatere ar urma să intre abia în sesiunea din februarie, deși, jalonul asumat prin PNRR prevede că reforma pensiilor speciale ar trebui adoptată până la sfârșitul anului.