Opoziția a protestat la Moscova. Liderul manifestanților, Alexei Navalnîi, a fost reținut

12 iunie 2017, 14:01

ACTUALIZARE Telejurnal 19.00 Lumea a venit de pe prospectul Saharov, locaţia autorizată pentru mitingul de protest, pe strada Tverskaya, la îndemnul lui Alexei Navalnîi. Acesta a fost reţinut imediat după ce a ieşit din locuinţă.

Pe stradă, alţi susţinători ai opoziţiei erau înşfăcaţi de trupele OMON dacă nu se supuneau ordinelor poliţiei sau scandau lozinci antiguvernamentale.

Cineva a amplasat pe acoperiş o răţuşcă. Mai nou, răţuşca a devenit simbolul luptei anticorupţie şi emblemna opoziţiei din Rusia.

Pe străzile lăturalnice, puteai întâlni protestatari cu răţuşca-n vârf de băț. Unul dintre protestatari, Alexei, nu se teme să fie arestat atâta timp cât- spune el – protestează în mod paşnic.

Pe domeniul lui Medvedev este un lac şi acolo am văzut o căsuţă construită special pentru rațe. De aceea, răţuşca a devenit un simbol al unui lux nejustificat”, spune Alexei.

Unii jurnalişti au nimerit în duba poliţiei pentru simpul motiv că au vorbit cu susţinători ai lui Alexey Navalnîi şi au făcut schimb de numere de telefon.

Poliţia a împărţit Piaţa în sectoare mai mici, iar scutierii, treptat, i-au împins pe protestatari pe trotuar. Cine se opunea era arestat.

La Moscova şi Sankt Petersburg au fost reţinute peste 1000 de persoane.

ACTUALIZARE Telejurnal 16.00 Situația este oarecum calmă acum, în Piața Pușkin. Acum o oră și jumătate, poliția a operat foarte multe arestări, după ce oamenii au scandat “Putin este un hoț” sau „Jos cu țarul”! Sunt 150 de persoane arestate.

În zonă are loc un festival de reconstituire istorică, deci polițiștilor le e greu să-i identifice pe cei care au venit să protesteze, relatează Liviu Iurea.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Liderul manifestanților Alexei Navalnîi a fost reținut, în urmă cu o oră, chiar când voia să iasă din locuința sa. Susținătorii săi s-au strâns pe o stradă de lângă Kremlin, unde are loc o manifestare dedicată Zilei naționale a Rusiei, aniversată în 12 iunie.

Atmosfera este oarecum tensionată la Moscova pentru că noi, jurnaliștii, dacă vrem să luăm un interviu unui participant la protest, imediat acea persoană devine o țintă pentru forțele de ordine și e pasibilă să fie arestată. Acum zece minute, un producător la televiziunea japoneză a fost ridicat de scutieri pentru simplul fapt că schimba niște numere de telefon cu susținători ai lui Navalnîi, a transmis corespondentul TVR Liviu Iurea din mijlocul protestatarilor, pentru Telejurnalul orei 14:00.

La Moscova, actiunea de protest a fost autorizată, dar duminică seară Alexei Navalnîi a hotărât să schimbe locul demonstrației. Poliția a calificat decizia lui Navalnîi de a muta locul de desfășurare a mitingului drept o provocare. În Extremul Orient au început deja arestările în rândul susținătorilor lui Navalnîi care au ieșit în stradă la acțiuni de protest neautorizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite