Opozantul rus Aleksei Navalnîi denunţă înăsprirea condiţiilor sale de detenţie

Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi
18 noiembrie 2022, 13:29

‘Felicitaţi-mă! Am mai urcat o treaptă pe scara infractorilor din închisoare’, a scris el pe canalul său Telegram, anunţând că a fost transferat ‘într-o celulă strâmtă’ de o singură persoană, pentru deţinuţii acuzaţi de abateri de la regulamentul penitenciar.

‘Condamnat Navalnîi, sunteţi un infractor impertinent. Condiţiile de izolare riguroasă în grup nu sunt suficiente pentru reeducarea dumneavoastră. Consiliul de educatori recomandă transferul tău într-o PKT’, scrie Navalnîi pe un ton ironic, referindu-se la o celulă solitară de maximă securitate.

Aici, potrivit lui, nu poate dispune decât de două cărţi şi este privat de la dreptul la vizite prelungite din partea apropiaţilor săi.

Navalnîi acuză Kremlinul că a ordonat încarcerarea sa în condiţii mai stricte chiar în momentul în care urma să fie vizitat de soţia, de una dintre fiicele sale şi de părinţii săi.

‘Cu patru zile înainte de vizită, m-au anunţat că sunt transferat (…). Iar pentru acest tip de celulă, vizite prelungite nu există’, mărturiseşte Navalnîi, care spune că nu şi-a văzut soţia, copiii şi părinţii de mai multe luni.

Vizitele de durată mai lungă permit deţinuţilor din coloniile penitenciare să petreacă până la trei zile alături de rudele lor pe teritoriul închisorii în care sunt încarceraţi.

‘O fac ca să mă forţeze să tac. Deci, care este sarcina mea principală? Aşa este, să nu-mi fie frică şi să nu tac. Şi asta vă invit pe toţi să faceţi. În orice situaţie pronunţaţi-vă împotriva războiului, a (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi a Rusiei Unite’, a spus el, adresându-se susţinătorilor săi.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 la sosirea în Rusia din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, de care acuză Kremlinul.

În martie trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu regim ‘sever’ pentru acuzaţii de ‘escrocherie’ pe care el le consideră fictive.

Curtea de casaţie din Moscova a respins recent un recurs al apărării lui Navalnîi, menţinând sentinţa de nouă ani de închisoare pentru fraudă la scară largă şi sfidare a instanţei.

Chiar din închisoare, Navalnîi continuă să denunţă regimul preşedintelui Vladimir Putin şi campania sa militară împotriva Ucrainei în mesaje ce sunt postate online de echipa sa.

În septembrie, Navalnîi a prezis o mare tragedie din cauza ‘războiului criminal ‘ din Ucraina şi l-a acuzat pe Putin că vrea ca ‘sute de mii de oameni să fie pătaţi cu sânge’ pentru a se menţine la putere, după ce acesta ordonase mobilizarea ‘parţială’.

Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite