Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost reţinut la Moscova. Demonstrații ample în marile orașe din Rusia

28 ianuarie 2018, 14:15

ACTUALIZARE Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost eliberat din arest după câteva ore, fără să fie pus sub acuzare.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost reținut de poliție, duminică după-amiază, la Moscova, la doar câteva minute după ce s-a alăturat manifestanților pe principala arteră din centru Moscovei – strada Tversakaya. Chiar și din duba poliției, Navalnîi a continuat să își încurajeze susținătorii, chemându-i să vină în număr cât mai mare.

Alexei Navalnîi rămâne în arest pentru 48 de ore.

Mii de moscoviți au ieșit în stradă la îndemnul lui Alexei Navalnîi într-o campanie intitulată Greva Alegătorilor.

Se pare că autoritățile și-au schimbat tactica. Nu au făcut arestări masive ca la protestele anterioare, probabil pentru a nu încinge spiritele în campania electorală, în care Vladimir Putin este principalul favorit.

La ora 15.00, pe tot teritoriul Rusiei erau reținute doar 180 de persoane.

Îndemnul opoziției reale din Rusia de a boicota scrutinul de pe 18 martie are o logică. Puterea de la Kremlin se teme de o prezență scăzută la urne, fapt ce ar pune la îndoială legitimitatea lui Putin pentru un nou mandat de 6 ani.

Acțiuni de protest au avut loc în aproape 100 de orașe din Federația Rusă. Unele au fost autorizate, altele nu.

Duminică dimineață, poliția a intrat cu forța în biroul lui Navalnîi, pe motiv că ar exista o bombă. Acolo este sediul de campanie și sediul fundației anticorupție condusă de Alexei Navalnîi. El nu era în acel moment în clădire, dar de acolo se coordonau acțiunile de protest de pe întreg teritoriul Rusiei.

Poliția nu a putut să intre din prima, a forțat ușa, chiar a tăiat-o cu un bomfaier, și i-a evacuat pe toți cei de acolo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite