Oportunități mai puține de angajare din cauza incertitudinii legate de evoluția economiei. Managerii sunt nevoiți să scoată mai rar posturi la concurs

Inflația ridicată, ratele mai mari la credite și viitorul incert încep să afecteze tot mai multe firme. Așa că mulţi manageri sunt nevoiți să scoată mai rar posturi la concurs. Fenomenul vine tocmai în contextul în care şomajul a crescut uşor la sfârșitul anului trecut, iar angajatorii se plâng, în continuare, de lipsa forţei de muncă.

27 Martie 2023, 19:19 Știrile TVR |

Companiile care și-au regândit politicile de personal sunt firme mari și mijlocii din domenii precum producție, IT&C, auto, bancar și financiar, conform reprezentanților platformelor de recrutare. Mai nou, managerii dau anunțuri de angajare doar câteva luni din an, în contextul în care, în trecut, oferta era disponibilă un timp mai îndelungat.

În toți anii trecuți, vedeam un interes pentru un planning cel puțin anual. Discuții care aveau perspectiva a șase, 12, poate chiar 24 de luni. Vedem o contracție din punctul ăsta de vedere. Discuțiile, planingul este mai degrabă pe 3-6 luni”, a spus Andrei Frunză, manager, platformă de recrutare online.

”Dacă e vorba de angajări pe perioada nedeterminată, acestea se fac cu perioada de probă de 90 de zile pentru funcțiile executive, 120 de zile pentru funcțiile de conducere”, a spus Dan Schwartz, consultant fiscal.

Incertitudinea legată de evoluția economiei e principalul motiv pentru care firmele și-au schimbat politicile de recrutare, spun economiștii.

”Având în vedere perturbările din lanţurile de aprovizionare, inflaţia ridicată şi totodată o cerere care este din ce în ce mai mult în scădere este greu pentru societăţi să-şi facă o politică coerentă de angajare pentru că, realist, nu poţi să ştii cum va arăta bussinesul tău în şase luni, în nouă luni, peste un an”, a explicat Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE Bucureşti.

Fenomenul vine în contextul în care angajatorii reclamă că se confruntă, în continuare, cu lipsa forței de muncă.

”Există un deficit pe piața forței de muncă. Mulți români au plecat peste hotare și trebuie să ținem cont de acest detaliu pentru că ei încă mai pleacă”, a precizat Emilia Stroe, specialist resurse umane.

Reducerea perioadelor în care firmele fac angajări vine în contextul în care șomajul a crescut ușor la sfârșitul anului trecut, potrivit statisticilor oficile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI