Opinia unei specialiste în biochimie, cu doctorat la Universitatea Harvard și experiență în cercetare, despre apariția unui vaccin pentru coronavirus

Interviu al Irinei Păcurariu cu Cristina Ghenoiu cercetătoare cu un doctorat în biochimie la Harvard
Interviu al Irinei Păcurariu cu Cristina Ghenoiu cercetătoare cu un doctorat în biochimie la Harvard
18 aprilie 2020, 13:42

Ce părere are despre apariția unui vaccin împotriva coronavirus, cum vede evoluția celei mai active zone de antreprenoriat din lume în contextual crizei și cât de afectată va fi piața de investiții în viitor sunt temele interviului de astăzi.

Pentru Cristina, viața de român în SUA a început devreme. A lăsat acasă o mama și două surori care îi duc dorul și a luat cu ea pasiunea pentru chimie. La asta a fost olimpică în România, în biochimie a terminat un doctorat la Harvard.

Pentru romani Cristina ar putea fi fata care a primit marele premiu acum cativa ani la o gala a studentilor romani din strainatate.

Pentru americani, este cercetătoarea care a mers atât de departe cu experimentele in laboratoarele de la Rockefeller Center încât pentru a se alege între ea și un coleg mai experimentat cine semnează articolul din Science, s-a produs o premieră. De obicei, dacă doi oameni de știință ajung la același rezultat în centrele de cercetare din America, există obiceiul ca acela care semnează raportul final să fie cel mai în vârstă.

Pentru românca Cristina Ghenoiu, nu s-a mai procedat asa. Alegerea șefului de laborator a fost atât de dificilă, încât…s-a dat cu banul.

Cum e acolo, în Vestul Statelor Unite, aproape de Silicon Valley, aproape de San Francisco? Cât de tare se simt undele de șoc ale acestei crize mondiale?

În zona asta este destul de calm. Am auzit că în San Francisco mulți s-au dus în parc și și-au pus pături, au stat să se distreze, ceea ce nu a fost foarte bine. Am o prietenă care lucrează într-o instituție unde se testează lumea și mi-a spus că, pentru moment, senzația este că am reușit să încetinim progresia în partea asta. Sunt zone în Los Angeles unde am văzut că le-a spus să stea în case până pe 15 mai. Deci depinde de zona în care ești.”

În Silicon Valley se simte o schimbare de direcție în ce privește cercetarea și investițiile?

Absolut. Nu cred că o să ne dăm seama care va fi această schimbare în următoarele câteva luni. Cred că va dura ceva până se va simți impactul cu adevărat. Eu lucrez acum la o companie start up în biotehnologie și directorii se chinuie între a fi oameni care înțeleg situația aceasta devastatoate, dar, în același timp, sunt oameni de business care au bani și au investit cu un anumit scop. Acum, întrebarea este ce se va întâmpla cu companiile ale căror țeluri nu vor fi îndeplinite în timpul preconizat. Depinde de cât de bine au gestionat banii și de câte resurse au, ca angajații și companiile să nu sufere foarte mult. Se discută foarte mult despre încetinirea anumitor procese din aceste companii, pentru a avea bani pentru mai multe luni.”

Cât de prezentă e cercetarea pentru un posibil vaccin sau antidot pentru COVID?

Toată lumea științifică și de investiții este cu ochii pe ce se întâmplă în domeniul COVID-19. Tot ce pot să vă spun este că acum avem platforme prin care să facem un vaccin mai repede decât se fac în mod normal, dar să nu ne așteptăm la un miracol. Dacă reușim să facem ceva într-un an, grozav ! Dar de obicei, e nevoie de o perioadă între un an și un an și șase luni, de când începi procesul.

E foarte important să spunem că, într-adevăr, se va face un vaccin în ianuarie-martie anul viitor, dar să nu ne așteptăm că dacă l-am făcut, va fi accesibil tuturor. (…) După cum știți, pentru a face un medicament de la zero e nevoie de foarte mulți ani. Atunci, lumea de știință a zis – hai să ne uităm la medicamentele vechi, pe care deja le cunoaștem, știm care e profilul lor de siguranță și hai să le testăm pe acelea! Au găsit câteva, care s-ar putea să aibă un anumit nivel de activitate împotriva virusului, dar nu ceva să salveze omenirea. Toate aceste medicamente sunt pentru a reduce numărul de zile de stat în spital, dar nu previn. Aceste lucruri durează. Gândiți-vă la bolile pe care deja le cunoaștem și la care s-au investit sute de milioane de dolari și zeci de ani și tot nu avem ceva.

Așa că cel mai bine este să prevenim, dar trebuie să o facem într-un mod mai logic, mai bine gândit, pentru că acum nu numai că distrugi economia, dar și faci rău multor oameni bolnavi. Acum alegem între toți oamenii care s-ar putea să ia COVID și toți ceilalți care au cancer și tot felul de alte boli, care nu pot să acceseze spitalele.”

Cum vezi tu, după mai bine de o lună de când această criză e puternică și în Statele Unite, perioada care va urma?

Ne vom trezi cu siguranță la un alt tip de lume și întrebarea nu este dacă o să fie recesiune, ci dacă va fi depresie. Vorbesc cu prietenii mei din domeniul investiției și cu toții ne dăm seama cât de fragilă este economia, nimeni nu cred că a anticipat că o lună de stat în casă va avea semenea repercusiuni. Cred că tuturor le este teamă că va fi un alt val de infecție în toamnă.

Toate firmele încearcă să își ia măsuri. De exemplu, la firma la care lucrez eu , testăm anumite medicamente pe oameni și ne este teamă că, dacă începem un astfel de proces în mai fiindcă s-au deschis spitalele și apoi în septembrie se întâmplă din nou ceva, vom suferi ca alte companii ale căror experimente s-au oprit la mijloc, nu vom putea explica anumite rezultate. Încercăm să rescriem protocoalele. Toate companiile încearcă să depindă cât mai puțin de lumea din afară.(…) Chiar și la propriul meu buget și la experimentele pe care le făceam, dintr-o dată, când a venit criza, a trebuit să regândesc totul. Și spre surprinderea mea, am reușit să tai din buget destul de mult și din ce a rămas, aștept să îmi dea rezultate bune.

Cred că de acolo, din locul în care ești, un loc cu oameni care au foarte mulți bani și care își permit lucruri la care noi doar visăm, poți să judeci cât de egali ne face, de fapt, această criză în fața pericolului. Niciun posesor de avion din Silicon Valley nu se poate salva în vreun colț de lume în acest moment.

Chiar au fost câțiva președinți de companii de biotehnologie care s-au îmbolnăvit și care au scris pe social media ca să îți anunțe colegii că s-au îmbolnăvit și să mai ia din stigmatul acestui virus (…) Așa că e foarte important să vezi că nu știi cine ți-l poate da, de unde, iar dacă ai anumiți factori de risc, degeaba ai toți banii din lume.(…)

Eu, ca om de știință, înțeleg mult mai bine decât, de exemplu sora mea sau mama mea, cum se transmite virusul, ce trebuie să faci și încerc să mă port și să mă gândesc în mod foarte logic. (…)Nu putem să ne trăim viața în frică, mai ales că acest virus se poate elimina destul de ușor de pe suprafețe. Trebuie să fim precauți, dar nu speriați, deși când mă duc la plimbare și mai e câte o persoană, trecem pe partea cealaltă a străzii să ne evităm.”

_______________________________________________

Interviul este realizat de Irina Păcurariu, pe pagina de Facebook a emisiunii “Rețeaua de idoli”, de la TVR. “În perioada de izolare pe care o traversăm, mi s-a părut important să rămânem conectați cu oameni cât mai diverși, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante. Așa am ajuns să încep o serie de interviuri, pe care le public pe pagina de Facebook a emisiunii și apoi pe site-ul meu, unde le adun într-o serie pe care am numit-o Rețeaua de speranță”, spune Irina.

Realizatoarea Irina Păcurariu vă propune în fiecare zi câte un interviu cu români din toată lumea, cât mai neasemănători, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante.

Depășim mai ușor perioada de izolare pe care o traversăm dacă rămânem mai conectați și mai informați, cu povești adunate din toată lumea, care ne ajută să căpătăm mai multă speranță, încredere și optimism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite