Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu s-au înverzit, pentru că sunt pline de muşchi şi de licheni

Ultima restaurare a ansamblului format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului a fost acum 5 ani. O comisie va stabili dacă se impune sau nu curățarea monumentelor afectate de umezeală. Autoritățile nu am mai luat nicio măsură de curățare a lor de acum 5 ani, când au fost spălate cu jet de apă sub presiune și unele voci au susținut că lucrările s-au îngălbenit.

03 August 2018, 19:23 (actualizat 03 August 2018, 19:56) Știrile TVR |
Mușchi și licheni pe operele din piatră ale lui Brâncuși
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Scaunele care fac legătura între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului s-au înverzit aproape complet. Pete sunt şi pe celelalte opere din piatră lăsate de Constantin Brâncuşi oraşului Târgu Jiu. În urma ploilor din ultima perioadă, mușchii şi lichenii s-au dezvoltat pe aproape toate sculpturile.

Acum, o comise de specialişti analizează starea capodoperelor brâncuşiene. Şi experţi de la Institutul Naţional al Patrimoniului au ajuns la Târgu Jiu.

În trecut, operele din piatră ale lui Brâncuși au fost curățate pentru a elimina microvegetaţia crescută pe travertinul din care au fost realizate. Din 2013, însă, nu s-au mai făcut intervenţii de conservare. Primarul din Târgu Jiu spune că specialiştii vor face o analiză şi vor propune soluţii pentru curăţarea operelor afectate de umezeală.

Spălarea Porţii Sărutului, cum 5 ani, a dus la deschiderea unui doar penal. Procurorii au stabilit, totuşi, că opera nu a fost grav degradată şi că nu se impune tragerea la răspundere a vreunei persoane.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI