Operaţiune dificilă de salvare în Munţii Bucegi. 20 de salvatori, pe urmele a şapte turişti, la temperaturi de -14 grade

15 ianuarie 2017, 18:34

Cei şapte turişti spun că și-au planificat expediţia pe internet, iar sâmbătă dimineaţa au pornit din Azuga spre Vârful Rusu urmând să ajungă în localitatea Săcele din Brașov. Doar că pe munte, la peste 1900 de metri altitudine, condiţiile meteo s-au dovedit foarte dure, iar grupul s-a rătăcit pe Vârful Ștevia. Disperaţi, aventurierii au cerut ajutor, iar pe urmele lor au pornit jandarmii montani şi echipele Salvamont.

Echipele de intervenţie au rătacit mai bine de 12 ore prin iadul alb, în condiţii de ceaţă densă, până au dat de urma turiştilor. Nici drumul de întoarcere spre baza muntelui nu a fost mai uşor.

Pur și simplu am înotat în zăpadă. Am mers în jur de vreo patru ore. La un moment dat, i-am localizat prin lumina larternelor. Chiar le-am indicat să ţină după noi. Ei s-au abătut de la traseu, a trebuit să deviem şi noi, a declarat plt. maj. Mihai Oprea, de la Jandarmeria Montană Azuga.

Acţiunea a fost extrem de dificilă datorită faptului că era foarte frig, o temperatură de – 14 grade, strat mare de zăpadă de aproximativ 1 metru, a declarat Daniel Banu, șeful Serviciului Salvamont Prahova.

După mai bine de 24 de ore petrecute în ger, cei şapte turişti au ajuns în siguranţă la sediul Salvamont din Azuga, acolo unde au primit hrană şi ceai cald înainte de a porni spre case.

La un moment dat, am mers în patru labe sus, în golul alpin. Era ceață. Nu mai vedeam la cinci metri, frig. Nu aveau ce să caute acolo, zăpada mare, a declarat Alexandru Burțoiu, șef Salvamont Azuga.

Salvamontiştii şi jandarmii montani recomandă turiştilor să nu se aventureze pe traseele montane de altitudine, deoarece sunt închise în perioada iernii, iar riscurile pentru cei care se aventurează pe creste sunt foarte mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă