Operaţie în premieră pentru Europa de Est la Spitalul Colţea. Medicii au extirpat o tumoră de limbă prin metodă endoscopică. Intervenția chirurgicală, făcută cu un aparat împrumutat

8 octombrie 2018, 18:39

 

Viaţa acestui bărbat a devenit un calvar acum câteva luni. Din cauza unei tumori de limbă, care s-a extins la obraz şi spre laringe, nu mai putea să înghită. Diagnosticul de cancer nu l-a surprins. A fumat în ultimii 15 ani cel puţin un pachet de ţigări pe zi.

Vineri, omul a primit o nouă şansă la viaţă.

Practic, medicii au introdus o cameră de filmat până în dreptul tumorii. Apoi, cu ajutorul unui instrument ultrasonic avansat, au tăiat-o şi au sigilat vasele de sânge pentru a preveni apariţia hemoragiei.

Patru medici au participat la intervenţia care a durat trei ore. Doi dintre ei s-au specializat în Belgia.

Intervenţia clasică lasă urme pentru că medicii sunt nevoiţi să secţioneze mandibula. Pacienţii rămân astfel mutilaţi. În plus, timpul de recuperare este mult mai mare.

În cazul unei interveţii clasice, pacienţii rămân spitalizaţi în jur de două, trei săptămâni. Dar, după o astfel de procedură, bolnavii pleacă acasă în 5 -7 zile

Aparatul, de ultimă generaţie, costă în jur de 100.000 de euro. Viaţa bărbatului a fost salvată pentru că o firmă a decis să îl doneze Spitalului Colţea pentru o săptămână. Autorităţile promit însă că vor cumpăra un astfel de aparat anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite