Opera Oedip a lui Enescu va răsuna la Londra, la Royal Festival Hall

Sâmbătă seară, "Oedipul" lui Enescu se aude la Londra, în faimoasa Royal Festival Hall. Lucrarea prezentată de dirijorul Vladimir Jurowski în deschiderea festivalului inaugurează acum noua stagiune a London Philharmonic Orchestra. Va fi aceeași versiune concertantă, cu distribuția internațională, cu corurile românești, dar fără proiecțiile multimedia de la București. În avanpremiera concertului, Vladimir Jurowski a venit la Institutul Cultural din Londra să vorbească publicului despre "Oedip" și, surprinzător, să cânte la pian bucăți de Enescu împreună cu soprana Gabriela Istoc.

22 Septembrie 2017, 22:20 (actualizat 23 Septembrie 2017, 10:33) |
Opera lui Enescu va răsuna la Londra
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Institutul Cultural Român de la Londra a fost un fel de încălzire pentru "Oedipul" de mâine seară, de la Royal Festival Hall.

Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul Festivalului Enescu, a vorbit despre popularitatea din ce în ce mai mare a acestei opere complexe, dar accesibile, spune el.

Cât priveşte următoarea ediţie a festivalului, Jurowski a deconspirat câteva dintre ideile sale: va menţine accentul pe muzica nouă, vor continua proiecţiile multimedia, cu amendamentul că s-ar putea face mai mult dacă s-ar construi o sală de concert adecvată.

"Vrem să vină la Festivalul Enescu mai multe orchestre din Europa central-răsăriteană, nu numai din vest şi din America. Cred că e important să păstrăm o balanţă, pentru că România e între Occident şi Orient. Vor fi orchestre şi din alte tări ex-comuniste", spuneVladimir Jurowski.

În faţa publicului de la Institutul Cultural Român din Londra l-am văzut pe Vladimir Jurowski într-o ipostază mai puţin obişnuită. A fost ideea lui s-o acompanieze la pian pe soprana Gabriela Istoc. Dar n-a vrut să fie filmat. În program, 4 cântece de tinereţe ale lui Enescu.

"Londra este cel mai muzical dintre institutele culturale recunoscut pentru felul în care promovează muzica lui Enescu cu frecvență aproape lunară în ultimii 10 ani" – Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În ultimii ani, numele lui Enescu a devenit tot mai familiar publicului londonez.

Anul trecut, la Covent Garden, s-a montat "Oedip" sub direcţia lui Leo Hussain, iar acum 2 ani, Vladimir Jurowski prezenta cu succes în premieră Simfonia a III-a de Enescu alături de London Philharmonic Orchestra.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI