Operațiune dramatică de salvare a celor 3 mineri prinși în subteran la mina Lupeni. Filmul evenimentelor

6 octombrie 2017, 19:17

11 ore. Atât de mult a durat până când primul miner prins în galeria surpată a putut fi adus la suprafață. Era foarte grav rănit, bucățile prăbușite din tavan l-au strivit, pur și simplu. Medicii l-au stabilizat cât au putut în ambulanță, l-au intubat și apoi l-au urcat într-un elicopter SMURD care l-a dus de urgență la spitalul Floreasca din Capitală. În tot acest timp, rudele se rugau pentru viața lui.

A mai durat încă o oră până când a fost scos din subteran și al doilea miner. Era lovit la picior, dar conștient. A fost transportat la Spitalul din Petroșani pentru investigații. Înainte să fie urcat în ambulanță, a reușit să povestească despre colegul său rămas prins înăuntru.

Era 5 dimineața când salvatorii au reușit să îl localizeze și pe cel de-al treilea miner. Când l-au găsit, era însă prea târziu. Nu mai respira și nu a putut fi resuscitat.

În total, 11 mineri au intrat în tură joi, la prânz, în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. Opt au reușit să se salveze imediat. S-au reîntors în subteran pentru a-și salva colegii, alături de alți 50 de mineri organizați în mai multe grupuri. Au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care – în unele zone – are un metru înălțime. De acolo, au început să sape aproape 20 de metri și să dea din mână în mână pământul.

Minerul ucis ar fi împlinit duminică 40 de ani. Iuliu Lucian Codlean avea trei copii. Lucra de trei ani în mină și de un an în sectorul unde s-a produs tragedia. Acum, familia va primi ajutor financiar pentru a-l înmormânta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite