Operațiune de salvare încheiată cu succes în Thailanda. Cei 12 copii și antrenorul lor au fost scoși din peșteră

10 iulie 2018, 08:48

ACTUALIZARE Toți membrii echipei de salvare au ieșit din peștera inundată, informează CNN. Este vorba despre 3 scafandri și un medic.

ACTUALIZARE Toți cei 12 băieți și antrenorul lor au fost în cele din urmă salvați. Ultimii patru membri ai echipei și antrenorul lor au fost scoși din peșteră marți după-amiază, în a treia zi de operațiune internațională de salvare. Sunt așteptați să iasă și ultimii patru scafandri.

ACTUALIZARE Operațiunile de salvare continuă într-un ritm accelerat, în timp ce un al unsprezecelea băiat a fost salvat marți după-amiază. În peșteră au mai rămas un singur băiat și antrenorul.

Între timp cei 8 băieți salvați zilele trecute sunt în carantină. Se simt bine, mănâncă și sunt supuși unor teste amănunțite. Unii au infecții la plămâni, însă medicii sunt optimiști. Băieții sunt încălziți cu paturi speciale. Au cerut o specialitate thailendeză de pui fript și ciocolată. Hrana este administrată însă în doze mici, după săptămânile petrecute în adâncuri.

Deocamdată membrii familiilor îi vizitează prin intermediul unui perete de sticlă. Pot folosi telefoanele din spital ca să vorbească unii cu alţii” – Jedsada Chokdumrongsuk, secretar la Ministerul Sănătăţii.

Băieții vor rămâne în carantină până când medicii vor fi siguri că nu au contractat infecții din interiorul peșterii.

90 de scafandri participă la operațiunile de salvare. Miliardarul Elon Musk a dat publicității imagini din așa numita cameră 3 din peștară. A scris că a adus un minisubmarin realizat din bucăți de rachetă. Șeful operațiunilor de salvare i-a mulțumit însă nu crede că aparatul poate fi folosit în această operațiune.

Micii tailandezi și antrenorul lor au fost invitați de FIFA la finala Cupei Mondiale. Însă „probabil vor fi în continuare în carantină”, a declarat secretarul Ministerului Sănătății Publice din Thailanda, dr. Jessada Chokedamrongsook, într-o conferință de presă. El a mai spusă că cel mai probabil, copiii vor privi finala la televizor.

ACTUALIZARE Al zecelea băiat a fost scos din complexul de peșteri din nordul Thailandei, a anunțat un membru al echipelor de salvare, citat de CNN. Este cel de-a doilea copil salvat marți, a treia zi a unei operațiuni internaționale immense. Doi băieți și antrenorul lor mai sunt blocați în peșteră.

ACTUALIZARE Al nouălea copil a fost scos din complexul de peșteri din nordul Thailandei marți, a treia zi de operațiuni de salvare. În peșteră au mai rămas 3 copii și antrenorul acestora.

Starea de sănătate a celor 4 copii și a antrenorului este bună, iar toți cinci sunt gata de a fi ghidați prin tunelul îngust inundat al complexului speologic.

Zilele trecute, opt băieți au fost scoși din peșteră, iar operațiunea de salvare a atras atenția întregii lumi.

În data de 23 iunie, 12 tineri și antrenorul lor au fost surprinși în peșteră de creșterea bruscă a nivelului apei, din cauza ploilor abundente.

Despre operațiunea de salvare din Thailanda, la Matinal 1, prin telefon salvamontistul Lucian Nistor, consilier tehnic al Salvamont Salvaspeo Bihor.

Echipa de salvare are un rol dublu: de a scoate copiii teferi fizic, dar și emoțional. Printre dificultățile întâmpinate de salvatori este întunericul, care afectează psihicul. Trebuie acut în vedere că unii dintre ei nu știu să înoate. Apa tulbure și curenții pot constitui factori stresanți, factori care îi pot panic pe copii. Salvatorii au aplicat metode care să minimalizeze aceste riscuri. Copiii poartă măști de salvare care le permit comunicarea, iar butelia cu oxigen este purtată de un salvator. În jurul copiilor sunt alți salvatori. Pasajele subterane sunt laminate.

O altă problem este distanța foarte mare față de intrarea în peșteră, iar efortul fizic este foarte mare. Evacuarea se produce cu câte doi copii, la distanță de 10 minute astfel încât operașiunea să fie cât mai cursivă și de scurtă durată

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite