Operațiune de amploare pe DN10. Pirotehniștii au detonat un bloc de piatră de 300 de tone, pentru a debloca drumul

19 martie 2021, 18:06

Pirotehniștii de la unitatea specială a IGSU de la Ciolpani s-au apucat de treabă încă de dimineață. Masivul din care s-a surpat stânca de 300 de tone era instabil, astfel că a fost nevoie să detoneze o porțiune situată deasupra celei căzute pe șosea.

Pirotehniștii au urcat 30 de metri pe versant și au montat explozibil în două puncte. A fost o operațiune dificilă și riscantă, care a durat 4 ore.

Ștefan Ușurelu, șef serviciu IGSU: „Prima operațiune a fost de curățare a versantului, pentru a putea lucra în condiții de siguranță, lucrare care s-a efectuat cu aproximativ 40 de kg de exploziv, pentru a curăța tot versantul”.

Drumarii au încărcat bucățile de piatră în camioane și au pregătit locul pentru următoarea operațiune.

Ștefan Ușurelu, șef serviciu IGSU: „Versantul este stabilizat. Urmează efectiv lucrarea de eliberare a drumului național, tot cu ajutorul explozibilului. Lucrarea se pregătește prin executarea unor găuri de forat în masivul stâncos”.

Din cauza lucrărilor, muncitorii de la exploatațiile forestiere din zonă au fost nevoiți să străbată pe jos peste 7 km, ca să poată ajunge la serviciu.

Stânca de 300 de tone care blochează DN 10, cea mai scurtă rută între Ardeal și Muntenia, a fost văzută de drumarii care patrulau prin zonă. Drumul intens circulat, cu peste 8 mii de mașini zilnic, este extrem de periculos. Mai ales primăvara, când, din cauza dezghețului, se desprind multe bucăți de stâncă. Compania de drumuri anunță că vor fi acoperiți cu plase de siguranță 16 mii de metri pătrați de versant.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă