Operațiune de amploare pe DN10. Pirotehniștii au detonat un bloc de piatră de 300 de tone, pentru a debloca drumul

Operaţiune spectaculoasă pe DN 10, între Buzău şi Braşov, în zona localităţii Siriu. De două zile nu se mai putea trece prin zonă, din cauza unei stânci prăbuşite în mijlocul şoselei. Pirotehniştii au detonat un bloc de piatră de deasupra celui căzut pe drum, pentru a stabiliza versantul. Traficul ar putea fi redeschis peste două zile.

19 Martie 2021, 18:06 (actualizat 19 Martie 2021, 23:08) Știrile TVR |
Operațiune de amploare pe DN 10
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pirotehniștii de la unitatea specială a IGSU de la Ciolpani s-au apucat de treabă încă de dimineață. Masivul din care s-a surpat stânca de 300 de tone era instabil, astfel că a fost nevoie să detoneze o porțiune situată deasupra celei căzute pe șosea.

Pirotehniștii au urcat 30 de metri pe versant și au montat explozibil în două puncte. A fost o operațiune dificilă și riscantă, care a durat 4 ore.

Ștefan Ușurelu, șef serviciu IGSU: „Prima operațiune a fost de curățare a versantului, pentru a putea lucra în condiții de siguranță, lucrare care s-a efectuat cu aproximativ 40 de kg de exploziv, pentru a curăța tot versantul".

Drumarii au încărcat bucățile de piatră în camioane și au pregătit locul pentru următoarea operațiune.

Ștefan Ușurelu, șef serviciu IGSU: „Versantul este stabilizat. Urmează efectiv lucrarea de eliberare a drumului național, tot cu ajutorul explozibilului. Lucrarea se pregătește prin executarea unor găuri de forat în masivul stâncos".

Din cauza lucrărilor, muncitorii de la exploatațiile forestiere din zonă au fost nevoiți să străbată pe jos peste 7 km, ca să poată ajunge la serviciu.

Stânca de 300 de tone care blochează DN 10, cea mai scurtă rută între Ardeal și Muntenia, a fost văzută de drumarii care patrulau prin zonă. Drumul intens circulat, cu peste 8 mii de mașini zilnic, este extrem de periculos. Mai ales primăvara, când, din cauza dezghețului, se desprind multe bucăți de stâncă. Compania de drumuri anunță că vor fi acoperiți cu plase de siguranță 16 mii de metri pătrați de versant.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI