Operații spectaculoase la maxilar și mandibulă, care schimbă fizionomia. Intervențiile sunt gratuite în clinicile universitare

31 octombrie 2017, 22:44

„În primul rând îmi doresc un zâmbet sănătos. Şi să pot mesteca cum trebuie, fără probleme”.

Un tânăr de 22 de ani din Deva era în clasa a XII-a când a aflat de la dentist că are o anomalie la nivelul gurii. Nu se prea observa, dar el o simţea. Şi au apărut complexele.

„În momentul în care mesteci mâncarea, dinţii nu se intercalează cum trebuie. Pe lângă problemele de masticaţie, mai apar şi anumite pocnituri la nivelul mandibulei, în momentul în care caşti gura. Mai e şi estetica pe deasupra”.

Acum doi ani, a acceptat să meargă la ortodont, pentru un aparat care să corecteze defectul. Problema, depistată târziu, nu s-a rezolvat însă. Ba mai mult, risca să se agraveze. Aşa că a fost trimis în Capitală, să se opereze.

Intervenţia, care se pregăteşte mai bine de un an împreună cu medicul ortodont, durează 3-4 ore. Pacientul rămâne apoi internat o săptămână. La spitalul de stat din Bucureşti se fac, anual, 20-25 de astfel de operaţii.

Prof. dr Alexandru Bucur, șef clinică, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială București: „Primele anomalii dento-maxilare au fost operate în 1935. Se îmbunătăţeşte întreaga funcţionalitate a aparatului dento-maxilar. Nu e vorba de o chirurgie estetică, însă rezultatul e şi unul estetic. Pacienţii nu sunt nevoiţi să alerge după celebrul S2 sau E112 pentru a se opera înafara ţării, nu sunt nevoiţi să abordeze zona privată”.

Intervenţii gratuite se fac şi în clinicile universitare de chirurgie oro-maxilo-facială din Iaşi, Cluj şi Timişoara. Uneori rezultatele sunt atat de spectaculoase, încât pacienții trebuie să-și schimbe cartea de identitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite