Operații ca pe front la Clinica de Arşi din Iaşi. Intervențiile se fac în săli improvizate, iar saloanele sunt împrumutate

29 octombrie 2017, 15:54

După desființarea Spitalului de Urgență de la Iași, Clinica de Arși s-a mutat la Spitalul Sf Spridon. Ceea ce trebuia să fie o soluție provizorie s-a permanentizat în ultimii cinci ani.

Pacienții cu arsuri grave ajung în saloane „împrumutate” de la alte specializari, nașterile și operațiile sunt făcute în săli de operație improvizate. Chiar și așa, sunt prea puține locuri.

Cazurile grave, spun protocoalele, trebuie trimise la București. Dar și aici, numărul de paturi care pot primi mari arși sunt insuficiente. Așa că șansele pacienților se reduc dramatic. Toate speranțele se îndreaptă către noua clinică, gata renovată, care așteaptă să fie pusă în funcțiune.

Medicii și pacienții o așteaptă de șapte luni. Potrivit Ministerului Sănătăţii, banii pentru dotarea noii clinici de chirurgie plastică de la Iași au fost deja alocaţi de Banca Mondială.

Medicii specialiști ieșeni sunt însă sceptici că sosirea aparaturii mult așteptate va rezolva toate problemele.

Noua clinică de la Iași va putea primi patru pacienți în condiții optime. Specialiștii spun că la cele șase milioane de oameni cât numără populația Moldovei ar fi nevoie de cel puțin 12.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite