Open Arms: Nava militară spaniolă care se îndreaptă spre Lampedusa va prelua 15 migranţi

Situație critică pe Open Arms
Situație critică pe Open Arms
22 august 2019, 18:21

Guvernul spaniol a trimis marţi nava militară Audaz pentru a-i prelua pe toţi migranţii de la bord, în urma refuzului Italiei de a le permite debarcarea. După câteva ore, justiţia italiană a dispus debarcarea migranţilor pe insulă, făcând misiunea navei militare incertă. 

Madridul a decis în cele din urmă să-i aducă în Spania cu Audaz pe migranţii pe care se angajase să-i primească. 

‘Era mai util şi mai eficient ca nava să-şi termine călătoria şi să ne aducă cota (de migranţi) care ne revine’ în baza acordului de repartizare a migranţilor de pe Open Arms între câteva state europene, a declarat vicepremierul Carmen Calvo, precizând că Spania urmează să primească 15 persoane. 

‘Nu ştim dacă vreo altă ţară s-ar putea alătura acestei repartizări în ultimul moment, dar, în principiu, cota noastră era de 15 şi acesta este numărul (de migranţi) pe care îl vom aduce în ţară’, a menţionat ea. 

Vicepremierul a mai afirmat că ‘Ministerul Apărării a declarat de la început că este mai sigur să se efectueze transferul pe mare decât pe calea aerului’. ‘Este mult mai sigur şi mai facil pentru forţele noastre armate’, a adăugat Carmen Calvo. 

ONG-ul Proactiva Open Arms ceruse guvernului să închirieze un avion pentru aducerea migranţilor în Spania. 

Din cei 147 de migranţi aflaţi pe nava Open Arms joia trecută, marţi seară, când a avut loc debarcarea, mai erau în jur de 80, care au fost transferaţi într-un centru de primire din Lampedusa. 

Franţa a promis că va găzdui 40 dintre ei, iar Portugalia 10, în cadrul acordului de repartizare la care vor mai lua parte Luxemburg şi Germania. 

România şi-a oferit iniţial participarea, dar aceasta nu a mai fost în cele din urmă necesară, oferta celorlalte cinci state fiind suficientă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite