ONU: Legea securității pentru Hong Kong constituie „un risc grav” pentru libertățile din teritoriu

Organizația Națiunilor Unite
Organizația Națiunilor Unite
4 septembrie 2020, 09:05

„Măsurile adoptate (…) prezintă un risc grav ca aceste libertăţi fundamentale să fie încălcate”, afirmă raportorii într-o scrisoare datată din 1 septembrie, care acuză Beijingul că nu îşi respectă obligaţiile sale internaţionale.

Textul ameninţă în special „libertatea gândirii, exprimării şi reuniunii”, avertizează experţii. El pare mai ales să „incrimineze libertatea de a exprima orice fel de critică la adresa Chinei”.

Legea a fost adoptată de China prin evitarea Parlamentului local hong-kongonez şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

El sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”. Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

Numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie.

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că „pun în discuţie” autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

Beijingul a denunţat o „ingerinţă” în problemele sale interne.

Hong Kong-ul ar trebui să se bucure de o largă autonomie în raport cu restul ţării condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC), în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”. După 1997 locuitorii săi au beneficiat de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă