ONU evaluează situaţia umanitară după seismele puternice din Turcia și Siria. Sprijin internațional și oferte de ajutor pentru cele două țări. Președintele Tayyip Erdogan: Am primit propuneri de asistență din partea a 45 de țări

6 februarie 2023, 17:07

Turcia a inițiat de dimineață alertă de nivel 4 și a solicitat sprijin internațional. Pe lista solicitărilor catre aliații din NATO figurează echipe medicale și echipamente pentru urgențe, unități de căutare-salvare a victimelor și spitale de campanie izolate termic. Reacția NATO este coordonată de centrul aliat pentru dezastre.

Casa Albă se află în contact direct cu autoritățile de la Ankara, președintele Biden a promis tot sprijinul necesar, iar mai multe agenții guvernamentale americane evaluează tipul de ajutor care va fi trimis Turciei.

Din întreaga lume au curs declarații de solidaritate și ajutoare pe multiple paliere. UE a mobilizat rapid echipe de căutare-salvare din mai multe țări, printre care România , Cehia, Bulgaria, Polonia, Olanda, Spania, Ungaria și Slovacia.

Germania – Ministrul de Interne Nancy Faeser, a declarat că agenția federală de protecție civilă a Germaniei ar putea pune la dispoziție tabere cu adăposturi de urgență și unități de purificare a apei și că pregătește deja provizii de ajutor cu generatoare de urgență, corturi și pături, în coordonare cu autoritățile turce.

Italia – Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat că oferă Turciei ajutorul Protecţiei sale civile.

 

India – Guvernul a declarat că două echipe din cadrul Forței Naționale de Intervenție în caz de dezastre din India, formate din 100 de persoane special antrenate, cu echipe de câini și echipamente, sunt pregătite să fie trimise în zona dezastrului pentru operațiuni de căutare și salvare. Echipele medicale erau în curs de pregătire, iar materialele de ajutorare au fost trimise în coordonare cu autoritățile turce.

Polonia – Ministrul polonez de Interne și Administrație, Mariusz Kamiński a declarat că țara va trimite grupul de salvare HUSAR, format din 76 de pompieri și opt câini de salvare.

 

Uniunea Europeană – Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al UE, care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, a fost în contact cu autoritățile turce și a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus pentru situații de urgență, pentru a ajuta primii respondenți care lucrează la fața locului.

Taiwan – Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că o echipă de 40 de salvatori, împreună cu trei câini de căutare și salvare și patru până la cinci tone de ajutoare vor pleca luni spre Turcia. Anterior, a declarat că este pregătit să ofere o echipă de 130 de persoane, împreună cu cinci câini de căutare și 13 tone de ajutoare, și că așteaptă răspunsul Turciei.

Ucraina – Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să trimită sprijin. „Suntem în acest moment aproape de poporul turc prietenos, gata să oferim asistența necesară”, a declarat el.

Rusia – Ministerul rus al Situațiilor de Urgență a declarat că două avioane IL-76 cu 100 de salvatori sunt pregătite să zboare în Turcia dacă va fi necesar.

Președintele Vladimir Putin a trimis mesaje în Turcia și în Siria, unde trupele rusești au sprijinit armata siriană, exprimând condoleanțe președinților celor două națiuni și oferind sprijin.

Grecia – Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să ”pună la dispoziţie toate forţele sale” pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, ţară lovită de un seism violent care a afectat şi Siria şi a cauzat moartea a peste 1.500 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează France Presse.

„Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus”, a afirmat şeful executivului de la Atena.

Grecia a anunţat deja că va trimite un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia.

Spania – Echipele spaniole de salvare urbană se pregătesc să se deplaseze în Turcia, a anunțat Ministerul spaniol de Interne, iar oficialii Ministerului Apărării și ai altor departamente se coordonau pentru a trimite imediat echipajele în Turcia.

Israel – Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că toate autoritățile au primit instrucțiuni să facă pregătiri imediate pentru a oferi asistență medicală, precum și de căutare și salvare.

Consiliul norvegian pentru refugiați (NRC) – „NRC evaluează situația pentru a oferi sprijin direct celor mai afectați din întreaga Sirie. Este nevoie de o intensificare masivă, iar organizația noastră va face parte din aceasta”, a declarat Carsten Hansen, directorul regional pentru Orientul Mijlociu al NRC. De asemenea, el a făcut apel la mai mult sprijin internațional pentru Siria și sudul Turciei.

Organizația Mondială a Sănătății – Directorul OMS, Tedros Tedros, a declarat că echipa sa de asistență medicală de urgență a fost mobilizată pentru a oferi îngrijiri medicale esențiale răniților și persoanelor vulnerabile afectate de cutremur.

Statele Unite ale Americii – Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei ”orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia  din țară.

„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară”, a adăugat el.

Canada – Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a alăturat liderilor internaționali care oferă condoleanțe și asistență Turciei și Siriei. Într-un mesaj pe Twitter, el a spus:

Rapoartele și imaginile din Turcia și Siria sunt devastatoare. Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei afectați de aceste cutremure majore, iar inimile noastre sunt alături de cei care au pierdut persoane dragi. Canada este pregătită să ofere ajutor.

 

Marea Britanie – Marea Britanie a anunțat că a trimis 76 de specialiști britanici în căutare și salvare, patru câini de căutare și echipamente de salvare care vor sosi luni seara.

De asemenea, Marea Britanie trimite o echipă medicală de urgență pentru a evalua situația la fața locului. Miniștrii au adăugat că sunt în contact cu ONU în ceea ce privește sprijinul umanitar de urgență pentru persoanele afectate din Siria.

Egipt – Ministerul egiptean de Externe, într-o declarație făcută luni dimineață, a oferit ajutor atât Turciei, cât și Siriei. Locuitorii din Cairo au simțit cutremurul.

Franța – Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța este pregătită să ofere ajutor de urgență: „Gândurile noastre sunt alături de familiile îndoliate”, a scris Macron pe Twitter.

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

„Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile”, a spus Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya