ONU denunţă detenţiile arbitrare şi extorcarea migranţilor din Mexic. Autorităţilor mexicane li s-a cerut să elimine aceste practici

Migranti din Mexic
Migranti din Mexic
30 septembrie 2023, 08:22

„Am constatat că un număr semnificativ de migranţi (…) sunt reţinuţi dincolo de limita de 36 de ore stabilită de Constituţia (mexicană)”, a declarat într-o conferinţă de presă Ganna Yudkivska, membră a misiunii ONU care anchetează de 11 zile în statele Chiapas (sud), Morelos (centru) şi Nuevo Leon (nord).

„Minori, unii în vârstă de numai 10 ani, au fost plasaţi în detenţie”, în pofida „reformelor juridice din Mexic împotriva detenţiei copiilor migranţi”, a spus ea.

În aceste centre, migranţii au „restricţii de mişcare, deoarece uşile metalice încuiate separă camerele de zi de spaţiile în aer liber”, au subliniat anchetatorii.

Pe 27 martie, într-un centru de detenţie din Ciudad Juarez (nord), la frontiera cu Texasul (Statele Unite), 40 de migranţi au murit într-un incendiu, neputând să fugă din cauza acestui tip de uşi încuiate.

„Autorităţile trebuie să acorde o atenţie deosebită pentru a se asigura că toate persoane deţinute au acces la spaţiile exterioare şi la scările de urgenţă”, a insistat echipa de anchetă.

Raportorii ONU au denunţat, de asemenea, extorcarea „migranţilor vulnerabili” de către „funcţionari publici, inclusiv poliţişti”.

„Dacă plătesc, li se permite să-şi continue drumul. Dacă nu plătesc, sunt plasaţi în detenţie”, a declarat pentru AFP Matthew Gillett, membru al grupului de experţi. El a cerut „autorităţilor mexicane să elimine aceste practici”.

Poliţia americană de frontieră a înregistrat oficial 1,8 milioane de treceri de migranţi la graniţa de sud între octombrie 2022 şi august 2023.

În faţa afluxului de migranţi, care „covârşesc” Mexicul, preşedintele Andrés Manuel López Obrador a cerut „ajutorul” omologului său american, Joe Biden.

Vineri, Washingtonul şi Ciudad de Mexico au promis să-şi dubleze eforturile pentru a-şi întări cooperarea economică şi în domeniul securităţii în ceea ce priveşte nu numai problema migratorie, ci şi traficul de droguri şi de arme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite