ONU atrage atenția că evacuarea din Fâșia Gaza ar putea fi un transfer forţat de civili, care încalcă dreptul internaţional

Civili evacuati din Fâșia Gaza
Civili evacuati din Fâșia Gaza
17 octombrie 2023, 15:46

Purtătoarea de cuvânt a OHCHR, Ravina Shamdasani, a declarat presei la Geneva că Israelul nu pare să fi făcut vreun efort pentru a se asigura că civilii evacuaţi temporar au condiţii adecvate de locuit, igienă, sănătate, siguranţă şi hrană.

„Suntem preocupaţi că acest ordin, combinat cu impunerea unui asediu complet al Gazei, ar putea să nu fie considerat ca fiind o evacuare temporară legală, ci echivalentul unui transfer forţat de civili, cu încălcarea legislaţiei internaţionale”, a spus purtătoarea de cuvânt a ONU.

„Cei care au reuşit să dea curs ordinului de evacuare dat de autorităţile israeliene” sunt blocaţi acum în sudul Fâşiei Gaza, cu adăposturi precare, rezerve de alimente care se epuizează rapid şi cu acces insuficient sau inexistent la apă curată, medicamente şi alte necesităţi de bază”, a subliniat ea.

Termenul „transfer forţat” se referă la relocarea forţată a populaţiei civile şi constituie crimă împotriva umanităţii, fiind sancţionabilă de către Curtea Penală Internaţională (CPI), menţionează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite