ONU anunţă suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pe Marea Neagră pentru miercuri

1 noiembrie 2022, 20:21

”Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie)”, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.

ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o ”măsură temporară şi extraordinară”.

La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.

Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.

Aceste deplasări ”fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite”, a precizat JCC, care a adăugat că ”delegaţia Rusiei a fost informată”.

Rusia, care anunţase sâmbătă că-şi va ”suspenda” participarea la Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, a atenţionat luni cu privire la ”pericolul” continuării navigaţiei de-a lungul coridorului fără acordul său.

Moscova, care a denunţat o lovitură de dronă în peninsula Crimeea, cere ca ”Ucraina să garanteze securitatea” în culoarul maritim.

Acordul semnat la Istanbul pe 19 iulie pentru o perioadă de patru luni vizează prevenirea unei crize alimentare grave, în special în Africa. El a permis exportarea a peste 10 milioane de tone de cereale ucrainene ce erau blocate în porturi din sudul Ucrainei de la începerea agresiunii militare ruse, pe 24 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite