ONU acuză Rusia de posibile crime de război. Ofiţerii pentru drepturile omului au documentat aproximativ 50 de crime în Bucha

Ofițerii ONU pentru drepturile omului au documentat „uciderea ilegală, inclusiv prin execuți, a aproximativ 50 de civili” în Bucha, orașul de la periferia Kievului care până de curând a fost ocupat de ruşi.

22 Aprilie 2022, 14:30 (actualizat 22 Aprilie 2022, 14:44) Știrile TVR |
Descoperirea cadavrelor in Bucha / FOTO: BBC

„Aproape fiecare locuitor din Bucha cu care au vorbit colegii noștri ne-a povestit despre moartea unei rude, a unui vecin sau chiar a unui străin. Știm că trebuie făcut mult mai mult pentru a descoperi ce s-a întâmplat acolo și, de asemenea, știm că Bucha nu este un incident izolat”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, citat de CNN.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU) a documentat și verificat cel puțin 5.264 de victime civile, dintre care 2.345 de morți și 2.919 de răniți, a anunţat vineri vineri Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

"Știm că cifrele reale vor fi mult mai mari pe măsură ce ororile provocate în zonele de lupte intense, precum Mariupol, vor ieși la iveală. De asemenea, apar tot mai multe date despre amploarea execuțiilor civililor în zonele ocupate anterior de forțele ruse. Trebuie să ne asigurăm de păstrarea dovezilor și tratamentul decent al rămășițelor celor care şi-au pierdut viaţa, precum și ajutor psihologic sau de altă natură pentru victime și rudele acestora”, a spus Michelle Bachelet, care a adăugat că "în ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord".

"Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război", a afirmat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani, în briefingul de presă regulat susţinut la sediul ONU din Geneva. "Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război", a indicat ea.

"Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional", a declarat Michelle Bachelet, acuzând indirect Rusia.

Dacă Ravina Shmadasani nu a exclus ca partea ucraineană să fi încălcat dreptul umanitar în anumite ocazii, ea a insistat că "foarte marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuibile forţelor ruse".

Ea a mai afirmat că 92,3% din numărul victimelor înregistrate de serviciile Înaltului Comisariat "sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi alegaţiile de omor şi execuţii sumare".

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că inspectorii ONU au documentat, în timpul unei misiuni pe 9 aprilie, "omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară" a 50 de civili în oraşul Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis zeci de omoruri, acuzaţii respinse de Moscova.

Context: la începutul acestei luni, au apărut relatări despre execuții, brutalitate și bombardamente fără discriminare, în urma retragerii Rusiei din centrul Ucrainei. Echipele CNN au văzut zeci de cadavre îngropate sau împrăștiate pe pământ în suburbia devastată Bucha, după o ocupație brutală care a durat peste o lună.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a învinuit Rusia de "crime de război" și a cerut Moscovei să înceteze comiterea acestora.

Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă, în timp ce acuză, fără dovezi, că imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha sunt false.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI