ONU a dat publicității imaginile dramaticei evadări a soldatului nord-coreean

22 noiembrie 2017, 13:17

Imaginile camerelor de supraveghere arată imagini dramatice, desprinse parcă dintr-un film hollywoodian.

La câțiva kilometri de graniță, o mașină de teren, probabil o variantă de UAZ rusesc, gonește spre frontieră. Se oprește câteva secunde, apoi gonește mai departe. Podul este zona demilitarizată dintre cele două Corei. Militarul aflat la bord este un dezertor.

În acest moment, telefoanele sună disperate către punctul de graniță efectiv, locul în care militari nord-coreeni și sud coreeni stau la câțiva metri unul de celălalt. Nu există vreun gard sau barieră – pentru că nu este o frontieră oficială, ci o linie imaginară de demarcație.

Dezertorul nord-coreean încearcă să ajungă în zona sudului, dar i se strică mașina. Grănicerii nord-coreeni o iau la fugă, dându-și seama ce se întâmplă. Militarul apucă să iasă din mașină și o ia la fugă. Este la numai câțiva metri de linia imaginară a frontierei nemarcată concret dar știută.

La câțiva metri în spatele său, militarii nord-coreeni, care deja au deschis focul. Unul se trântește la pământ ca să țintească mai bine. Apoi se ridică și o ia la fugă spre militarul fugar – dar înainte să își dea seama trece el însuși frontiera și se retrage.

Dezertorul a scăpat cu viață; grav rănit, se ascunde lângă un zid de unde, cum arată imaginile în infraroșu, este recuperat de trupele sud-coreene.

Principalele concluzii ale echipei speciale de anchetă sunt că Armata Populară Coreeană a încălcat armistițiul în primul rând pentru folosirea armelor de foc în zona demilitarizată, iar în al doilea rând pentru că au trecut temporar de zona demilitarizată.

După războiul din anii 50, cele două Corei nu au semnat niciodată un acord de pace – doar un armistițiu. Fugarul este acum internat într-un spital sud-coreean, și-a recăpătat cunoștință și a cerut să i se pună în salon filme americane și sud-coreene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite