ONU | 4 iunie - Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

În statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), la 4 iunie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii (International Day of Innocent Children Victims of Aggression).

04 Iunie 2023, 08:06 (actualizat 04 Iunie 2023, 08:13) Știrile TVR |
Copil speriat

Deviza "Opriţi atacurile asupra copiilor" - atrage atenţia asupra unei realităţi triste precum aceea a izbucnirii unui conflict armat, când cei mai vulnerabili membri ai societăţilor, şi anume copiii, sunt cei mai afectaţi atât în timpul desfăşurării conflictului cât şi după încheierea acestuia. Cele mai frecvente şase încălcări sunt recrutarea şi folosirea copiilor în război, uciderea, violenţa sexuală, răpirea, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi refuzul accesului umanitar, se arată pe www.un.org/en/observances/child-victim-day.

Scopul marcării acestei zilei este acela de a recunoaşte suferinţele pe care conflictele armate le provoacă asupra copiilor din întreaga lume, care devin victime ale abuzurilor: fizic, mental şi emoţional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Activitatea organizaţiei se ghidează prin Convenţia privind drepturile copilului, tratatul internaţional cu cea mai rapidă şi mai largă ratificare a drepturilor omului din istorie.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului. Aceasta a reprezentat un punct de reper în eforturile de îmbunătăţire a protecţiei copiilor în situaţii de conflict. Rezoluţia a marcat, totodată, începutul unui nou consens în rândul statelor membre, cu privire la necesitatea unei atenţii dedicate, a unor acţiuni de sensibilizare şi a unui efort coordonat, din partea comunităţii internaţionale, pentru a aborda vulnerabilităţile şi încălcările cu care se confruntă copiii în situaţii legate de conflicte.

Rezoluţia 51/77 s-a bazat pe eforturile existente ale Adunării Generale de a proteja drepturile copiilor, inclusiv prin intermediul Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi al Protocolului opţional al acesteia, precum şi al rezoluţiilor anuale privind drepturile copilului. De asemenea, aceasta a stabilit mandatul Reprezentantului Special al Secretarului General pentru copii şi conflicte armate.

În ultimii ani, numărul de încălcări comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict. Este necesar să se facă mai mult pentru a proteja cei 250 de milioane de copii care trăiesc în ţările şi în zonele afectate de conflicte. Trebuie să se facă mai mult pentru a proteja copiii de violenţele extreme, pentru a promova dreptul internaţional pentru ajutor umanitar şi pentru a se crea cadrul necesar asigurării răspunderii pentru încălcările drepturilor copiilor, potrivit www.un.org.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă oferă un plan general universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii. Noua agendă include pentru prima dată un obiectiv specific (16.2), pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar eliminarea abuzului, a neglijării şi a exploatării copiilor este integrată în mai multe alte obiective legate de violenţă.

Zilele internaţionale iniţiate de ONU reprezintă o modalitate de a acţiona pentru informarea populaţiei cu privire la problemele care necesită o rezolvare, în cele mai multe cazuri urgentă, şi de a mobiliza voinţa şi resursele politice pentru a găsi soluţii în abordarea problemelor globale, dar şi pentru a celebra şi a întări realizările umanităţii.

 

 

sursa Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI