ONU | 23 iunie - Ziua internaţională a văduvelor. Recunoaşterea situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale lumii

Ziua internaţională a văduvelor este marcată în fiecare an, la 23 iunie, la nivel mondial, pentru a evidenţia nedreptăţile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume şi pentru a sensibiliza populaţia în vederea sprijinirii acestora şi a copiilor lor.

23 Iunie 2022, 00:48 (actualizat 23 Iunie 2022, 00:53) Știrile TVR |
ONU

Adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale din 21 decembrie 2010, această zi a fost lansată, în anul 2005, de Fundaţia Loomba din Marea Britanie, iar data aleasă semnifică ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundaţiei, a rămas văduvă, conform http://calendar.city-star.org/ro.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale lumii. În acest scop fundaţia a prezentat, în iunie 2010, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică. În prezent, se estimează că există peste 250 de milioane de văduve în întreaga lume, potrivit www.un.org/en.

Dacă în ţările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt legate de sărăcie, analfabetism, maladia HIV/SIDA, conflicte şi nedreptate socială, abuz şi violenţă, în ţările mai dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale, trăind în nesiguranţă, fără îngrijire medicală sau condiţii de lucru adecvate, potrivit theloombafoundation.org şi existaviatadupadoliu.ro.

În ţara noastră Ziua internaţională a văduvelor a fost marcată pentru prima dată în anul 2015, printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală, organizat de Asociaţia "Există viaţă după doliu!". Aceasta este o asociaţie caritabilă înfiinţată în 2011, ce oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare şi terapie pentru adulţi şi copii şi reuneşte peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viaţă.

În 2021, în contextul pandemiei cu COVID-19, Asociaţia "Există viaţă după doliu!" a organizat, în data de 19 iunie 2021, la Bucureşti, evenimentul "Empatie şi recunoştinţă pentru femeia văduvă", potrivit https://www.facebook.com/planurideviitor.ro/.

Tema Zilei internaţionale a văduvelor din acest an este "Femeile Invizibile, Probleme Invizibile" prin care se evidenţiază faptul că pentru multe societăţi identitatea unei femei este ataşată partenerului ei, iar după moartea acestuia, problemele cu care se confruntă sunt ignorate, artă https://guidely.in/blog/international-widows-day.

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI