ONU | 18 septembrie - Ziua internaţională a salarizării echitabile

La 18 septembrie 2021 este marcată Ziua internaţională a salarizării echitabile, pentru aducerea în atenţia publică a eforturilor susţinute privind obţinerea unei remuneraţii corespunzătoare pentru activitatea depusă, conform www.un.org.

18 Septembrie 2021, 08:57 (actualizat 18 Septembrie 2021, 09:02) Știrile TVR |
Oameni pe stradă

Marcarea acestei zile contribuie la consolidarea angajamentului Naţiunilor Unite faţă de drepturile omului şi împotriva tuturor formelor de discriminare, conform www.un.org. A fost marcată pentru prima dată la 18 septembrie 2020.

În majoritatea regiunilor, femeile primesc o remuneraţie mai scăzută decât bărbaţii, fiind vorba de o diferenţă de salarizare de circa 23% la nivel global, conform datelor ONU. Egalitatea de gen şi incluziunea în muncă a femeilor continuă să fie îngreunate din cauza persistenţei relaţiilor inegale de putere, structurale şi istorice, între femei şi bărbaţi, a sărăciei, a inegalităţilor şi a dezavantajelor privind accesul la resurse şi la oportunităţi. Demersurile realizate pentru obţinerea egalităţii între femei şi bărbaţi au proiectat la nivel social un grad de aplicabilitate destul de redus, indică www.un.org.

Pentru reducerea acestei diferenţe de salarizare, Organizaţia Naţiunilor Unite a inclus prevederi destinate rezolvării acestei chestiuni în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. La nivelul acestor prevederi, este promovată munca decentă şi creşterea economică prin obţinerea unui loc de muncă productiv şi cu normă întreagă atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, inclusiv pentru tineri şi pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi o remuneraţie echitabilă pentru activitatea depusă. Reducerea diferenţelor este crucială în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, conform www.un.org.

Obţinerea unui salariu egal reprezintă o condiţie esenţială în privinţa egalităţii de gen şi a drepturilor omului. Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv Organizaţia subsidiară a femeilor şi Organizaţia Internaţională a Muncii, invită statele membre şi societatea civilă, organizaţiile de femei, asociaţiile locale şi grupurile dedicate, precum şi organizaţiile angajatorilor, lucrătorilor şi din domeniul afacerilor, să promoveze plata egală pentru activitatea de valoare egală şi să confere drepturi economice corespunzătoare femeilor şi fetelor.

De-a lungul anilor, inclusiv pe fondul măsurilor de combatere a pandemiei cu noul coronavirus, Coaliţia Internaţională pentru Salarizare Echitabilă a organizat evenimente, şi în format virtual, pentru a încuraja actorii de pe piaţa muncii să implementeze etape necesare pentru a se asigura că salarizarea echitabilă este în centrul eforturilor de redresare la nivel mondial. Coaliţia Internaţională pentru Salarizare Echitabilă, care vizează obţinerea remuneraţiei echitabile pentru femeile şi bărbaţii de pretutindeni, este coordonată de Organizaţia Internaţională a Muncii, de Organizaţia Femeilor a ONU, fiind implicaţi, de asemenea, o serie de parteneri specifici.

 

 

 

 

 

 

sursa agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI